Zvyšky hurikánu prinesú víchricu. Toto čaká Slovensko

Peter Minárik

Do Európy mieria zvyšky hurikánu KIRK, ktoré prinesú veľmi silný vietor v nárazoch o sile až mohutnej víchrice. Mimoriadne silný vietor sa očakáva predovšetkým v západnej Európe, kde bude mať potenciál páchať aj materiálne škody.

Z Atlantického oceánu mieri nad náš kontinent hurikán KIRK, ktorý sa postupne transformuje na mimotropickú tlakovú níž. Európu nečaká ani z ďaleka taká situácia, aká sa zajtra očakáva na Floride, kde sa hurikán rovno preženie naprieč Floridou, no napriek tomu môžu zvyšky hurikánu narobiť veľké škody.

Problémy sa očakávajú predovšetkým v západnej Európe, ale silný vietor pocítime aj na Slovensku. Okrem silnejšieho vetra čaká naše územie zároveň aj výrazné oteplenie.

Počasie prinesie víchricu

Zvyšky hurikánu už putujú nad náš kontinent a dorazia v priebehu zajtrajšieho dňa. Najskôr udrie pomerne hlboká tlaková níž, ktorá zostala z tohto hurikánu na pobrežie Portugalska a Španielska, kde sa očakávajú najvýraznejšie škody.

Na severe Portugalska, na západe a severe Španielska hrozí veľmi silný vietor, ktorý môže v nárazoch presahovať rýchlosť až 100 km/h. Na severných exponovaných stranách španielskych hôr však nie sú vylúčené ani poryvy vetra, atakujúce rýchlosť 150 km/h.

 

V noci na štvrtok sa budú zvyšky hurikánu presúvať naprieč Francúzskom, do Nemecka a do Českej republiky. Vo Francúzsku a v južnej polovici Nemecka by poryvy vetra mohli v nižších polohách prekračovať rýchlosť 80 až 100 km/h. Veľmi silný vietor sa očakáva aj v Čechách, kde hrozia nárazy o sile okolo 80 km/h.

Slovensko čaká teplý a veterný štvrtok

Vo štvrtok začne vietor silnieť aj na našom území. Postupne sa rozfúka predovšetkým v nižších polohách západného Slovenska a na horách. Poryvy vetra môžu dosahovať rýchlosť okolo 70 km/h, na horách aj viac.

očakávané poryvy vetra
očakávané poryvy vetra
 

Vietor by teda nemal byť na našom území taký silný a nebezpečný, ako v západnej Európe, no napriek tomu ho netreba podceňovať.

Zvyšky hurikánu však na naše územie prinesú aj niečo príjemné. Od juhozápadu sa totiž zintenzívni do našej oblasti príliv teplého vzduchu a vo štvrtok nás tak čaká ďalší veľmi teplý deň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Zajtra
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Nedeľa
Zamračené
15 °C / 2 °C
Koloman
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd