Zúria silné búrky, ktoré naberajú na sile a vyvracajú stromy. Hrozia ďalšie supercely

Peter Minárik

Na väčšine Slovensko aktuálne panuje už pokojné počasie, no to sa netýka východného Slovenska, kde v týchto chvíľach zúria veľmi silné búrky, ktoré prinášajú silný nárazový vietor a je aj potenciál väčších krúp.

V týchto chvíľach postupuje cez naše územie studený front, ktorý uplynulú noc prinášal búrky do západného a stredného Slovenska. Zatiaľ čo väčšina západného a stredného Slovenska už aktuálne zažíva pokojné počasie, tak oblasť východného Slovenska zažíva pravý opak.

Studený front sa aktuálne nachádza nad východným Slovenskom, čo možno pozorovať aj na aktuálnej teplotnej mape. Zatiaľ čo na západnom a strednom Slovensku sa aktuálne teploty pohybujú medzi +23 až +29 °C, tak na východe je ešte stále veľmi teplo.

Je to vplyvom toho, že nad východné Slovensko aj naďalej prúdi teplý vzduch pred studeným frontom a práve na ňom sa tvoria intenzívne búrky.

teplý vzduch ešte stále zateká nad východné Slovensko
teplý vzduch ešte stále zateká nad východné Slovensko
 

Na východe hrozia supercely

Pred studeným frontom prúdi ešte nad východné Slovensko veľmi teplá vzduchová hmota. To je dôvodom toho, že aktuálne teploty sa na východe Slovenska stále pohybujú nad hranicou +30 °C a to predovšetkým na juhu.

Studený front, ktorý sa zároveň nachádza nad východom má veľmi dobrú dynamiku, ktorá prospieva tvorbe supercelárnych búrok. Tie hrozia až do večerných hodín.

Pozor si aktuálne musia dať predovšetkým obyvatelia medzi Prešovom a Košicami, kde sa ženie supercelárna búrka od západu.

na východe sa tvoria početné búrky
na východe sa tvoria početné búrky

Búrky vyvracajú na východe stromy

Dnes sa už v oblasti východného Slovenska vyskytlo niekoľko supercelárnych búrok, ktoré priniesli krúpy s priemerom až okolo 2 cm.

 

Zatiaľ najsilnejšia búrka sa vyskytla pri Levoči. Ďalšia pomerne silná búrka sa vyskytla pred niekoľkými minútami medzi Demjatou a Raslavicami, kde silný vietor vyvrátil niekoľko stromov.

Spadnutý strom medzi Demjatou a Raslavicam
Spadnutý strom medzi Demjatou a Raslavicam, foto: Adrián Puškáš 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Zajtra
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd