Zúria nebezpečné supercely. Dajte si POZOR na väčšie krúpy

Zúria nebezpečné supercely. Dajte si POZOR na väčšie krúpy
Peter Minárik

Cez naše územie sa ženú veľmi silné búrky, ktoré sú sprevádzané krúpami a nebezpečnými prívalovými zrážkami.

Na Slovensko sa opäť vrátili veľmi silné búrky. Na studenom fronte, ktorý sa nad našou oblasťou stále vlní sa tvoria neustále nové búrkové vlny, ktoré sú nebezpečné predovšetkým na východnom Slovensku, kde lokálne padajú aj veľmi veľké krúpy.

Najhoršia situácia je na východe

Ako sme aj v predpovedi informovali, tak na západnom a strednom Slovensku sa búrky už neočakávajú, no úplne iná situácia sa očakáva v oblasti východného Slovenska, kde sa nachádza studený front, pred ktorým do oblasti vrcholí príliv veľmi teplého vzduchu.

Tento mimoriadne teplý vzduch dvíha teploty vysoko nad hranicu +30 °C a na juhovýchode atakujú teploty až +35 °C. Slnečné žiarenie prehrieva veľmi teplý vzduch, ktorý sa následne labilizuje. Aktuálne hodnoty CAPE sa pohybujú nad 2000 J/Kg, čo sú mimoriadne vysoké hodnoty. Potvrdila to aj sondáž z Popradu, kde je vzduchová hmota stabilnejšia, ako v iných častiach východného Slovenska.

 

Nad východným Slovenskom sa tak nachádza vysoko-energetická vzduchová hmota, v ktorej sa aktuálne tvoria mimoriadne intenzívne búrky, ktoré sprevádza lejak, no predovšetkým veľmi veľké krúpy, ktoré dosahujú priemer až niekoľkých centimetrov.

Na východe zúria supercely

V oblasti východného Slovenska zúria nebezpečne silné supercelárne búrky. Tie ako prvé zasiahli oblasť Starej Ľubovne. Silné búrky tu prinášali krúpy z ktorých najväčšie mali priemer 4 cm.

na východe padajú takéto krúpy
na východe padajú takéto krúpy, foto: čitatelia skupiny iPočasie
 

Postupne sa celá vlna búrok veľmi pomaly pohybuje smerom k juhovýchodu. Nebezpečné búrky s krúpami sa tak vyskytli aj v ďalších častiach, naposledy v okolí Prešova.

krúpy, ktoré padali v Uzovských Pekľanoch
krúpy, ktoré padali v Uzovských Pekľanoch, foto: Štefan Príhoda

Nebezpečné búrky aktuálne vyčíňajú v oblasti Vranova nad Topľou a treba si dať pozor aj v ďalších oblastiach východného Slovenska.

Až do večerných hodín počítajte s intenzívnymi búrkami prakticky na celom území východného Slovenska. Aktuálne sú v ohrození aj Košice, kde sa od juhozápadu blíži búrková vlna z Maďarka. Vaše fotografie a videá môžete posielať do facebookovej skupiny iPočasie TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd