Zriedkavé TORNÁDO v Európe: Patrilo k najsilnejším v histórii tejto krajiny

Zriedkavé TORNÁDO v Európe: Patrilo k najsilnejším v histórii tejto krajiny
Zuzana Macháčová

V sobotu sa prehnalo Európou hneď niekoľko tornád. Podľa meteorologickej služby išlo o jedno z najsilnejších javov tohto typu v histórii.

Veľmi silné búrky, ktoré sa minulý týždeň prehnali strednou Európou, spôsobili nielen na Slovensku, ale aj v Poľsku vážne škody. Búrky zúrili aj v Litve, kde ich sprevádzal silný nárazový vietor, výdatné zrážky a veľké krúpy.

Silná smršť

Najnebezpečnejšie to bolo podľa litovskej meteorologickej služby najmä v sobotu popoludní. Najmenej dve tornáda sprevádzané vetrom, ktorý dosahoval rýchlosť až 200 km/h boli pozorované pri mestách Kielmy a Szawle.

 „Cez víkend sme zaznamenali niektoré z najsilnejších tornád v histórii krajiny" vysvetlili odborníci. Silný vietor strhol strechy z viacerých fariem, vyvrátil množstvo stromov a zničil energetickú infraštruktúru. Našťastie, nikto neutrpel vážne zranenia.

 

Tornáda sú v Litve veľmi zriedkavým javom. V histórii pozorovaní bolo oficiálne zaznamenaných len 40 prípadov jeho výskytu. Meteorológovia predpovedajú, že najbližšie dni prinesú Litovčanom krátku prestávku od búrok. Tie by sa mali vrátiť až na budúci týždeň v stredu. 

Silné búrky na Slovensku

Silné a intenzívne búrky sa prehnali za posledné dni aj Slovenskom. Napríklad v utorok zasiahli silné búrky východné Slovensko a priniesli extrémne javy. Najhoršie dopadlo mesto Vranov nad Topľou, kde sa podľa všetkého vyskytol downburst. V meste silný vietor napáchal škody a museli vyhlásiť mimoriadnu situáciu.

V stredu naopak zasiahli intenzívne búrky najmä stred Slovenska. Silný vietor, krúpy a lejaky spôsobili väčšie škody vo Zvolene a jeho okolí. Búrkam padla za obeť aj známa obec Očová. 

 

Z neoficiálnej zrážkomernej stanice vyplynulo, že v obci mohlo počas včerajších búrok spadnúť okolo 22 mm zrážok.

Strom spadol na rušeň

Stredajšie búrky boli sprevádzané silným vetrom, ktorý vyvracal stromy. Takáto búrka sa prehnala obcou Trnavá Hora okolo 18:00 hod. Veľmi silný vietor vyvrátil strom, ktorý spadol na malý motorový rušeň počas jazdy.

Strom spadol približne kilometer od obce Trnava Hora v smere na Hronskú Dúbravu, informuje Polícia SR Banskobystrický kraj na sociálnej sieti. 

Počasie sa konečne zlepší

Počasie sa teraz výrazne zmení. Studený front sa už nad našou oblasťou nenachádza a k moci sa dostáva tlaková výš, ktorá prinesie stabilné, prevažne slnečné počasie.

Podľa aktuálnej predpovede počasia nás stabilné počasie čaká až do nedele. Najskorší možný termín zhoršenia počasia je v nedeľu večer, no pravdepodobnejšie je, že k zmene počasia dôjde až v pondelok.

Čo sa čaká do konca júla a ako to vyzerá s počasím v auguste, nájdete v našej mesačnej predpovedi TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd