Známe letisko pre vyššiu moc uzatvorili. Uviazlo na ňom aj množstvo Slovákov

Peter Minárik

Známe európske letisko, ktoré v týchto dňoch zažíva nátresk turistov museli v ranných hodinách uzatvoriť. Na letisku uviazli stovky ľudí, ktorí teraz čakajú na zlepšenie podmienok.

Dovolenková sezóna v týchto dňoch kulminuje. Pri mori sa nachádzajú desiatky tisíc Slovákov, pričom medzi krajinami, kde dovolenkuje najviac Slovákov patrí aj Taliansko.

Práve tu však teraz uviazlo množstvo Slovákov, ktorí dnes mali odletieť napríklad na letiská do Prahy, či do Viedne. Letisko od rána neodbavuje prílety ani odlety a uzatvorili aj časť vzdušného priestoru v okolí.

 

Lety presmerovali

Postihnuté je letisko Catania na Sicílii, ktoré je podľa predbežných informácii NOTAM uzatvorené minimálne do 18:00 a spolu s ním aj časť vzdušného priestoru.

letisko v Catanii je uzatvorené
letisko v Catanii je uzatvorené, zdroj: FlightRadar

Väčšina letov bola zrušená, pričom lety, ktoré mali v Catanii prilietať boli presmerované do Palerma. Aj letisko v Palerme je však v tomto období pre nával turistov vyťažené a tak cestovné kancelárie a aerolínie vyzývajú ľudí na trpezlivosť. 

Dôvodom je výbuch sopky

Letisko a časť vzdušného priestoru museli uzatvoriť pre výbuch sopky Etna, ku ktorému došlo dnes ráno.

 

Oblak sopečného popola vystúpil do výšky až 8 km nad kužeľ sopky a následne začal postupovať smerom k juhu. Práve z dôvodu bezpečnosti letovej prevádzky je uzatvorené letisko a časť vzdušného priestoru.

Popol zo sopky padá v Catanii a v blízkom okolí. Obyvatelia sú však na erupcie sopky Etna pomerne zvyknutí a nateraz bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd