Zmena počasia v Európe: Tornádo strhávalo strechy, dažde menia cesty na potoky

Ema Bazhaykin

Európa zažíva výraznú zmenu počasia, ktorá prináša lejak aj prudké ochladenie nielen na Slovensko, ale aj do mnohých európskych krajín. V Chorvátsku aj Taliansku od včera úraduje veľmi nepriaznivé počasie, ktoré za sebou zanecháva hotovú spúšť.

Druhý septembrový týždeň sa nesie v duchu veľkých zmien počasia. Okrem ochladenia, ktoré od severu prinesie veľmi studený, pôvodom arktický vzduch, dochádza aj k prehlbovaniu tlakovej níže nad Stredozemným morom.

Táto tlaková níž nad severným Talianskom a Jadranom prinesie veľmi výdatné zrážky, ktoré zasiahnu celý náš región. Od včera však sužuje najmä Taliansko a pobrežie Jadranu, kde výdatný lejak mení ulice na potoky a silný vietor láme stromy aj strháva strechy.

Výdatné dažde v Chorvátsku

Vlnu horúčav vystriedali v chorvátskych letoviskách výdatné dažde, po ktorých vyzerajú ulice Makarskej riviéry a Dubrovníka skôr ako benátske kanále. 

Chorvátske letoviská sa po výdatných lejakoch premenili na Benátky
Chorvátske letoviská sa po výdatných lejakoch premenili na Benátky, foto: Vrijeme.net
 

Chorvátsky štátny hydrometeorologický ústav (DHMZ) vydal v pondelok výstrahu prvého a druhého stupňa pre väčšinu územia krajiny. Najvyšší stupeň výstrahy vyhlásili v pobrežných oblastiach, kde od rána výdatne prší.

Ako vysvetlila meteorologička Zeljka Pogacić Brckan, dnes sa v Chorvátsku očakávala pomerne výrazná zmena počasia. Lejaky vystriedajú búrky, ktoré budú najsilnejšie a najnebezpečnejšie v Jadranskom mori a na pobreží. Búrky bude sprevádzať silný vietor a vysoké vlny.

 

Strhnuté strechy a tornádo v Taliansku

Zlé počasie neobišlo ani Taliansko. Intenzívne dažde spôsobili už včera záplavy v Toskánsku či okolí Bergama, v regióne Benátsko silný vietor strhával strechy a lámal stromy. Objavilo sa dokonca aj tornádo.

Tornádo sa vytvorilo v Benátsku včera, 8. septembra krátko pred 19:00 h v Salzane. Vír odtrhol strechy dvoch bytov, fotovoltaické systémy a trosky skončili stovky metrov ďaleko.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd