Zmena je tu, začína pršať. Kde dnes naprší najviac?

Peter Minárik

Toľko avizovaná zmena v charaktere počasia je tu a za dverami je vlna výdatného dažďa, ktorá dnes zasiahne naše územie. V ktorých oblastiach dnes naprší najviac zrážok?

Počas včerajšieho dňa sme na našom území zaznamenali posledný tropický deň tohto roka. Teplota na západnom Slovensku sa dostávala až na hodnotu okolo +33 °C.

V priebehu nočných hodín sa však nad naše územie začala nasúvať oblačnosť a práve v týchto chvíľach sa na našom území vyskytujú prvé zrážky. Tie budú v nadchádzajúcich hodinách ešte o čosi výraznejšie.

Dážď naberie na intenzite dopoludnia

Zrážky sú ešte pomerne slabé, no v nadchádzajúcich hodinách bude intenzita dažďa stúpať, pričom najintenzívnejší dážď sa očakáva medzi 9:00 až 15:00, kedy by v oblasti západného Slovenska malo pršať s intenzitou aj viac ako 5 mm za hodinu. Ojedinele sa úhrny môžu priblížiť k 10 mm za hodinu a to predovšetkým počas búrok, ktoré sa môžu ojedinele vyskytnúť.

 

V priebehu popoludnia sa postupne zrážky rozšíria zo západného nad stredné Slovensko. Na východe Slovenska by malo začať pršať až dnes podvečer.

Zároveň, v podvečerných hodinách, po 17:00, začnú zrážky od západu postupne ustávať. Na východnom Slovensku ustanú zrážky až v priebehu zajtrajšieho dňa.

Najviac zrážok spadne na západnom Slovensku

Počas nasledujúcich hodín by malo najviac zrážok spadnúť v oblasti západného a čiastočne stredného Slovenska. Zrážkové úhrny by sa mali pohybovať plošne od 20 do 30 mm.

Lokálne však môže napršať aj viac ako 40 mm a to predovšetkým na juhozápadných návetriach hôr, predovšetkým Horného Ponitria a Stredného Pohronia.

očakávané celkové úhrny zrážok
očakávané celkové úhrny zrážok
 

Konečne sa naše územie dočká po dlhej dobe výrazných zrážok. Tie sa očakávajú aj v nadchádzajúcich dňoch, pričom dôjde aj k extrémnejšiemu počasiu. Hrozia totiž povodne a dokonca napadne čerstvý sneh. Viac sa dočítate TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd