Nalaďte sa na zimný čas. Onedlho nastáva zmena. Kedy si posúvame čas?

Nalaďte sa na zimný čas. Onedlho nastáva zmena. Kedy si posúvame čas?
Veronika Salayová

Dni za vidna sa skracujú a noci postupne predlžujú. To je jeden z dôvodov, prečo si pravidelne 2-krát do roka meníme čas. O necelý mesiac prechádzame z letného času na zimný. Nalaďte sa na túto zmenu už teraz a buďte v obraze.

Pred pár dňami nastala jesenná rovnodennosť a privítali sme astronomickú jeseň. Od tomto okamihu sa dni za vidna naďalej skracujú, a to až do zimného slnovratu.

Každý deň „stratíme“ približne 4 minúty z dňa za vidna. Tieto dlhšie noci a kratšie dni za vidna sú jedným z dôvodov, prečo sa v minulosti zaviedlo striedanie letného a zimného času. 

Ďalšia zmena času je už na obzore a nastane o pár týždňov. Udeje sa tak cez víkend 27. októbra, kedy sa v nedeľu o 3.00 h posunie ručička späť na 2.00 h.

 

Pozitíva a negatíva zmeny času

Zmena času má negatíva aj pozitíva. Jedným z pozitív zimného času je to, že si pospíme dlhšie a ráno bude vstávať o hodinu neskôr. Negatívom je, že poobedia budú čoraz tmavšie.

V podstate ide o štandardný čas, ku ktorému sa v októbri vraciame. Zimný čas je vlastne nesprávny pojem, keďže ide o oficiálny čas v našej zemepisnej šírke (SEČ).

V roku 2018 prebehla v rámci európskych krajín anketa, v ktorej sa 84 % zo 4,6 milióna respondentov vyjadrilo, že im striedanie prekáža. Európska komisia preto poslala do Európskeho parlamentu rady a návrhy na jeho zrušenie.

 

Hoci sa pôvodne zdalo, že ukončenie prebehne rýchlo, do realizácie vstúpila pandémia Covidu-19. Aj keď pandémia už pominula, Európsky parlament ešte nenastolil túto tému a nestanovil, ktorý čas ostane v platnosti a kedy. 

Pre Európanov to znamená, že striedanie času zostane v platnosti minimálne do roku 2026 a následne sa uvidím, či k zrušeniu striedania času dôjde alebo nie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Zajtra
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd