ZMENA ČASU na zimný režim nastáva ČOSKORO. Pospíme si o hodinu dlhšie

ZMENA ČASU na zimný režim nastáva ČOSKORO. Pospíme si o hodinu dlhšie
Veronika Salayová

Čas rýchlo letí a dni sa nám postupne skracujú čoraz viac a viac. O chvíľu nastáva zmena letného čau na zimný, čo znamená to, že si pospíme o hodinu dlhšie. Má to však aj negatíva...

Už budúci víkend si povinne meníme čas a prechádzame z letného času opäť na zimný. Keďže zmena nastáva už čoskoro, buďte na to pripravení už v predstihu, aby vás časový posun neprekvapil. 

Ďalšia zmena času je za dverami a nastane už budúci víkend!  Udeje sa tak 27. októbra, kedy sa v nedeľu o 3.00 h posunie ručička na hodinách späť na 2.00 h.

V podstate ide o štandardný čas, ku ktorému sa v októbri vraciame. Zimný čas je nesprávny pojem, keďže ide o oficiálny čas v našej zemepisnej šírke (SEČ) a letný čas (SELČ) vznikol „umelo“ ako dôsledok potrieb v danom čase. 

 

Pospíme si dlhšie, ale tma bude skorej

Všetko má svoje negatíva aj pozitíva, a rovnako tak aj posun času. Jedným z pozitív zimného času je to, že si pospíme dlhšie a ráno budeme o niečo sviežejší, keďže vstávať budeme o hodinu neskôr. Negatívom je, že poobedia budú čoraz tmavšie. 

Tmavé poobedia na mnohých pôsobia depresívne a nedostatok svetla má potvrdené negatívne účinky na naše telo. Tak či onak − budeme sa musieť s tým popasovať, lebo nemáme na výber.

Na obzore je však svetielko nádeje pre tých, ktorí si prajú zrušenie striedania času, a tých bolo podľa prieskumov v Európskej únii výrazne viac. V roku 2018 prebehla v rámci európskych krajín anketa, v ktorej sa 84 % zo 4,6 milióna respondentov vyjadrilo, že im striedanie prekáža. 

Európska komisia sa preto začala o túto tému aktívne zaoberať a padli už aj prvé návrhy na jeho zrušenie. Do hry však nečakane vstúpila pandémia Covidu-19.

 

Minimálne do roku 2026 sa striedanie času nezmení a následne sa uvidí, ako Európska únia si týmto „problémom“ poradí. Zostáva nám iba čakať na ich verdikt.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd