Zlé počasie v Česku: Bez elektriny zostalo 27 000 domácností

Ema Bazhaykin

Podmáčaný terén, popadané stromy a silný vietor nechali dnes poobede bez elektriny tisíce domácností v Českej republike.

Bez elektrickej energie zostalo v piatok k 16:00 h 27 000 domácností v Českej republike. Najhoršia situácia je na Trutnovsku, Semilsku av okolí Jičína.

Poruchy na vedení vysokého napätia spôsobili polámané a popadané stromy či vetvy vplyvom silného vetra a podmáčaného terénu. Informovala o tom hovorkyňa ČEZ Distribúcia Soňa Holingerová.

V okrese Trutnov je bez prúdu 15 000 bytov, na Semilsku 2 500 bytov, podobne ako na Jičínsku. Najčastejšou príčinou je poškodené vedenie vysokého alebo nízkeho napätia od vetiev či popadaných stromov vplyvom silného vetra a vytrvalého dažďa. Na odstránení porúch sa neustále pracuje.

Poruchy naprieč celou krajinou

Aktuálne má ČEZ na celom území Česka hlásených 41 porúch na vedení vysokého napätia a desiatky na vedení nízkeho napätia. Na vysokom napätí je najviac porúch v Královohradeckom kraji, celkom osemnásť, ďalej deväť v Libereckom, šesť v Stredočeskom, po troch v Ústeckom a Moravskosliezskom a dve v Olomouckom kraji.

 

„Bohužiaľ predpovede sa napĺňajú. V tejto chvíli evidujeme sedemnásť porúch na vedení vysokého napätia v Královohradeckom kraji. Zhruba 20 000 domácností je tu bez energie. V Pardubickom kraji to sú dve poruchy na vedení vysokého napätia na Svitavsku, tam je bez energie zhruba tisíc domácností,“ informovala o 14:30 h regionálna hovorkyňa spoločnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Na odstraňovaní porúch sa intenzívne pracuje. Poruchy je možné hlásiť na bezplatnú kontaktnú linku 0800 850 860, prípadne cez mobilnú aplikáciu PROUD alebo web www.bezstavy.cz. Informácie o aktuálnych poruchách možno nájsť aj na webe www.cezdistribuce.cz.

Predpovede sa napĺňajú

Pršať začalo vo veľkej časti krajiny vo štvrtok, už v piatok meteorológovia rozšírili výstrahu na extrémne povodne takmer na celú krajinu s výnimkou západu Čiech.

 

Do nedele má v juhovýchodnej polovici republiky a na horách na severovýchode a severe Čiech spadnúť 150 až 300 milimetrov zrážok, v oblasti Jeseníkov aj cez 400 milimetrov.

Vietor bude od piatkového večera do nedeľného dopoludnia dosahovať rýchlosť v nárazoch až 90 kilometrov za hodinu, na horách na severe okolo 110 kilometrov za hodinu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd