ZIMNÝ CHAOS v Afrike má svoju prvú obeť. Napadli až 2 metre snehu

Veronika Salayová

Extrémne sneženie s výškou snehu až 2 metre zasiahlo Južnú Afriku a spôsobilo dopravný chaos. Vodiči museli prenocovať pri nulových teplotách vo svojich autách. Jedna žena zomrela na podchladenie. 

Južnú Afriku na prelome zimy a jari zasiahlo extrémne sneženie, ktoré spôsobilo dopravný chaos na frekventovanej diaľnici. Tisíce vodičov uviazli na zasnežených horských priechodoch na celé hodiny.

Sneh na juhoafrických horách, z ktorých niektoré majú výšku viac ako 3 000 m, nie je nezvyčajný, avšak v nižšie položených oblastiach to už také bežné nie je, a to a vzhľadom na to, že v Južnej Afrike aktuálne zima končí a začína jar. Teploty tu na konci septembra v priemere dosahujú teplotu okolo +25 °C.

 

Tieto teploty však letné hodnoty nepripomínali ani zďaleka. Pri teplotách pod bodom mrazu museli tisíce vodičov v juhoafrických horách sedieť vo svojich uviaznutých vozidlách obklopení masou snehu, keďže husté sneženie znemožnilo premávku na cestách. 

Prvá obeť extrémneho počasia

Snehová kalamita postihla najmä diaľnicu N3 spájajúcu Johannesburg s pobrežným mestom Durban. Mnoho vodičov zostalo cez noc bez jedla a vody. V snehových závejoch v jednom úseku stálo takmer 2 000 áut. Najťažšia situácia bola pri priesmyku Van Reenen v pohorí Drakensberg, kde spadlo takmer 100 cm snehu.

39-ročná žena, ktorá zostala zakliesnená v aute na zasneženej ceste pri meste Mooiplas, asi 430 km od Johannesburgu, zomrela na podchladenie, informovali africké úrady.  Na pomoc pri sprejazdnení zablokovaných ciest bola dokonca privolaná armáda.

V niektorých vyššie položených oblastiach napadli až 2 metre snehu. Sneh spôsobili energetickú kalamitu a výpadky elektriny v mnohých mestách, keďže popadané stromy pod váhou snehu poškodili elektrické vedenie. V niektorých mestách došlo aj k prerušeniu dodávok vody.

 

Takéto sneženie v Južnej Afrike je extrémne zriedkavé kvôli všeobecne teplému podnebiu. Sneh v Južnej Afrike sa vyskytuje hlavne vo vyšších oblastiach, veľmi zriedka spadne aj v nižších polohách, a keď sa tak stane, zväčša ide o poprašok. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
25 °C / 7 °C
Ľuboš
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Prehánky
23 °C / 8 °C
Edita
Piatok
Prehánky
20 °C / 6 °C
Cyprián
Sobota
Dážď
18 °C / 3 °C
Václav
Nedeľa
Polooblačno
17 °C / 2 °C
Michal
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd