ZIMA už čoskoro príde a prinesie aj sneženie. Takéto počasie nás čaká

ZIMA už čoskoro príde a prinesie aj sneženie. Takéto počasie nás čaká
Peter Minárik

Predpoveď počasia naznačuje, že zima sa čoskoro prihlási o svoje slovo a okrem mrazov prinesie dokonca aj sneženie. Počasie bude ešte nasledujúce dni relatívne pokojné a nadpriemerne teplé, no blížiaci sa sviatočný deň by mal priniesť na naše územie mimoriadne prudkú zmenu.

Už to začalo byť veľmi nudné. Počasie nad Európou je totiž pod vplyvom rozsiahleho omega bloku, ktorý reprezentuje mohutná tlaková výš. Tá prináša do Európy stabilné, i keď nemôžeme povedať, že aj pekné počasie. Takéto vysokotlakové počasie totiž v tomto období prináša inverzie.

Tento rozsiahly omega blok blokuje akýkoľvek postup studeného frontu od severozápadu, ktorý by k nám vtiahol chladnejší vzduch. Zima tak zatiaľ zostáva ďaleko od nás, no predpoveď počasia každou hodinou potvrdzuje, že sa už čoskoro dočkáme. Na začiatku novembra sa očakáva takýto impozantný vpád chladného vzduchu.

Počasie bude doslova presne opačné oproti tomu, ktoré aktuálne zažívame nielen na našom území, ale v celej Európe. Tlaková výš blokuje postup frontov od západu a prináša k nám od juhozápadu teplejší vzduch, no už o pár dní nás čaká zmena a studený vzduch sa dostane až na pobrežie Stredozemného mora.

Počasie bude najskôr depresívne

Ešte celý zvyšok októbra budeme pod vplyvom rozsiahlej tlakovej výše a nič zásadné sa na počasí nezmení. Na súčasnú ročnú dobu sa očakávajú prevažne priemerné až slabo nadpriemerné teploty, no to, že sa k nám bude dostávať teplejší vzduch od juhozápadu, pocítime predovšetkým na horách.

 

Udržiavať sa totiž bude inverzná oblačnosť, a tak na väčšine územia počítajte v nadchádzajúcich dňoch s oblačným a hmlistým počasím. Len na spomínaných horách a ojedinele aj v nižších polohách bude slnečno.

Takéto depresívne počasie nás čaká do piatka a, ako vidieť na ansámbli numerického modeli ECMWF, tak na tomto sa nič nezmení. Potom by však malo dôjsť k veľmi výraznej zmene, ktorá je viac-menej istá, no stále je tu malá šanca, že nakoniec z ochladenia nič nebude.

ansámbel teploty 850 hPa v Bratislave
ansámbel teploty 850 hPa v Bratislave

Počasie prinesie prvý vpád zimy

Budúci piatok máme sviatočný deň a práve tento prvý novembrový deň sa bude niesť v znamení zmeny. Cez naše územie postúpi studený front, ktorý prinesie slabšie zrážky, no tento studený front bude teplotne veľmi výrazný.

Za týmto studeným frontom sa začne od severu natláčať mimoriadne chladná vzduchová hmota, ktorá prinesie na naše územie výrazný pokles teplôt a skupenstvo zrážok sa začne meniť na tuhé. Slovensko tak čaká prvé sneženie aj v mestách a v obciach, a dokonca hrozia aj celodenné mrazy. Kde sa dočkáme? 

Už v noci z 1. na 2. novembra sa zásadne ochladí a sobota 2. novembra by mala byť na našom území veľmi chladná. Očakáva sa, že denné teploty sa na celom území budú pohybovať pod hranicou +10 °C a maximálne denné teploty by sa na našom území mali dostať len na +1 až +9 °C. Podobne chladno bude aj v nedeľu.

Od budúceho víkendu nám však prituhne počas noci. Nočné teploty by sa na našom území mali pohybovať od +3 do -5 °C, no aj v ďalších novembrových dňoch by sa malo ešte výraznejšie ochladzovať a teploty by postupne na celom našom území mali klesať pod bod mrazu. V dolinách a v kotlinách sa môžu teploty dostať aj k -10 °C.

Kedy bude snežiť?

Nielen ochladenie, ale aj prvé snehové vločky sľubujú nadchádzajúce dni na našom území. Zatiaľ sa však sneženia v nížinách, ktoré sú definované ako polohy pod 300 m n. m. nemusíte obávať.

 
 

Avšak s prvými snehovými vločkami by ste mali počítať na severe nášho územia už počas budúceho víkendu. Hranica sneženia by mala postupne poklesnúť na 500 metrov a v noci by mohla na severe poklesnúť aj do tých najnižších polôh. Snežiť síce už môže, no lopaty vyťahovať ani na severe nemusíte. Nateraz sa očakáva maximálne poprašok.

V priebehu ďalších novembrových dní by sa však malo opäť ochladzovať a poklesne aj hranica sneženia. Vývoj na nasledujúce novembrové dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Zajtra
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Piatok
Jasno
17 °C / 2 °C
Denis Denisa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd