ZIMA 2024/2025: Nový zimný scenár pre Európu. Takto to vidia meteorológovia

ZIMA 2024/2025: Nový zimný scenár pre Európu. Takto to vidia meteorológovia
Veronika Salayová

Ani sme sa nenazdali a po horúcom lete sa nám začal druhý jesenný mesiac, a čoskoro je tu milovaná aj nenávidená zima. Aká bude zima tento rok v Európe? Takto to vidia meteorológovia na základe aktuálnych modelov. 

Vo vzduchu je už cítiť prvý závan zimy. Po mimoriadne horúcom a dusnom lete tu máme sychravú a upršanú jeseň. Zima však už klope na dvere a čoskoro sa prihlási o slovo. Aká teda bude?

Pohľad na najnovšie predpovede na zimu 2024/2025 ukazuje rastúci vplyv slabej fázy La Niña a zároveň aj slabší polárny vír. Sezónne predpovedné systémy sa pomaly zosúlaďujú a začínajú ukazovať konkrétny scenár počasia na nadchádzajúcu zimnú sezónu.

Slabší polárny vír aj slabšia La Niña

Globálny poveternostný systém má mnoho veľkých a malých hnacích faktorov. Hlavným faktorom v tomto roku bude slabšia La Niña v Pacifiku, ale očakávame, že v polovici zimy bude hrať väčšiu úlohu aj polárny vír, ktorý zatiaľ vykazuje znaky toho, že je nezvyčajne slabý.

 
 

Pre pripomenutie: La Niña je studená fáza veľkej a silnej oceánskej oscilácie ENSO. Je to oblasť tropického Tichého oceánu, ktorá prechádza medzi studenou a teplou fázou. Studená fáza ENSO sa nazýva La Niña a teplá fáza sa nazýva El Niño.

Predpoveď teploty oceánu na začiatok zimy z najnovších údajov ukazuje, že udalosť La Niña je aktívna, no ani zďaleka nie je taká silná ako bol pred pár mesiacmi jej náprotivok, a pravdepodobne sa stane prinajlepšom miernou atmosférickou udalosťou.

La Niña, zjednodušene povedané, mení globálne počasie a spôsobuje, že zimy sú chladnejšie, ale okrem priameho vplyvu na Spojené štáty a Kanadu pôsobí tento fenomén aj na Európu, no netreba zabúdať, že rovnako tak na náš kontinent pôsobí aj mnoho ďalších faktorov.

Aká bude zima 2024/2025 v Európe a koľko bude snežiť?

Podľa modelu ECMWF, najčastejšie používaným a veľmi uznávaným systémom sezónnych predpovedí, model ukazuje že zima bude aj tento rok nadpriemerne teplá.

Čo sa týka zrážok a sneženia, tak sa očakáva podpriemerné sneženie na väčšine kontinentu. Nad Škandináviou sa však predpovedá viac snehových zrážok ako zvyčajne v dôsledku vplyvu systému nízkeho tlaku vzduchu a prúdenia nad severnou Európou.

anomália sneženia počas zimy pre Európu
anomália sneženia počas zimy pre Európu, zdroj: ECMWF/SWE

Ak sa pozrieme na mesačné prognózy, tak decembrová predpoveď sneženia ukazuje na veľkej časti kontinentu menej sneženia ako zvyčajne. Nad Alpami je indikovaná malá oblasť normálneho sneženia, viac snehu je opäť nad severnou Škandináviou.

predpoveď sneženia v decembri
predpoveď sneženia v decembri, zdroj: ECMWF
 

Januárová predpoveď ukazuje znížený potenciál snehových zrážok na veľkej časti kontinentu a ani február nevykazuje žiadne výrazné zlepšenie, pričom na väčšine kontinentu sa predikuje podpriemerné sneženie s výnimkou severných častí. 

predpoveď sneženia v januári
predpoveď sneženia v januári, zdroj: ECMWF
predpoveď sneženia vo fenruári
predpoveď sneženia vo februári, zdroj: ECMWF

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Jasno
19 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Streda
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd