Zem zasiahla geomagnetická búrka skôr, ako sa očakávalo. Uvidíme polárnu žiaru?

Zem zasiahla geomagnetická búrka skôr, ako sa očakávalo. Uvidíme polárnu žiaru?
Zuzana Macháčová

Našu Zem zasiahla geomagnetická búrka triedy G1 skôr, ako sa očakávalo. NOAA naznačuje dopad v najbližších hodinách so zosilnením až po triedu G3. Uvidíme nebeské divadlo v podobne polárnej žiary opäť aj na Slovensku?

 

Výron koronálnej hmoty (CME) zasiahol magnetické pole Zeme skôr, ako sa očakávalo, a to dnes, 30. júla, približne o 02:30 nášho času.

Náraz spustil geomagnetickú búrku triedy G1 so slabými polárnymi žiarami nad niektorými severnými štátmi USA. Predpovedný model podľa Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) naznačuje v najbližších hodinách dopad so zosilnením až po triedu G3.

 

Séria erupcii triedy M generovaných Slnkom počas víkendu vrhla niekoľko výronov koronálnej hmoty (CME) smerom k Zemi. Ako už informoval web SpaceWeather.com, niektoré CME sa „zlúčili“ a vytvorili jeden Cannibal CME. Keď dosiahne Zem, sú možné silné geomagnetické búrky triedy G3, čo znamená, že by sme mohli pozorovať nádherné nebeské divadlo v podobe polárnej žiary, ktorá by sa mala vyskytovať aj v stredných zemepisných šírkach vrátane Slovenska.

Môžu sa objaviť výpadky signálu

Geomagnetické búrky môžu dosiahnuť intenzitu od G1 po G5, pričom našu Zem ako sme už spomínali zasiahla geomagnetická búrka najslabšej intenzity, čiže G1. 

Závažné dopady slnečnej búrky na ľudí sa neočakávajú. Môžu sa však vyskytnúť menšie výpadky satelitných sietí, vrátane GPS, mobilného či internetového signálu. 

Slnečná erupcia

Slnečná erupcia je intenzívna explózia na povrchu Slnka spôsobená náhlym uvoľnením magnetickej energie. Tieto udalosti generujú elektromagnetické žiarenie, ako sú röntgenové lúče a viditeľné svetlo, ako aj výrony koronálnej hmoty (CME).

 

Slnečné erupcie sú klasifikované na základe ich intenzity, meranej z hľadiska uvoľnenej energie. Triedy sa pohybujú od  A (najmenej energický) po X (najsilnejší), pričom čísla označujú poradie v rámci každej triedy. Napríklad výbuch triedy X je výrazne silnejší ako výbuch triedy M alebo C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd