Zem už tento týždeň bude mať nový MINI-MESIAC. Ide o zaujímavý jav

Zem už tento týždeň bude mať nový MINI-MESIAC. Ide o zaujímavý jav
Veronika Salayová

Naša planéta bude mať na chvíľu nie jeden Mesiac, ale dva, ktoré budú okolo Zeme obiehať. Týmto druhým satelitom bude malý asteroid s označením 2024 PT5, ktorý sa k nám pripojí už tento týždeň.

Asteroid 2024 PT5 smerujúci k Zemi má mať nezvyčajný osud. Namiesto toho, aby prerazil atmosféru našej planéty, pravdepodobne v nedeľu uviazne na obežnej dráhe a stane sa z neho náš nový mini-mesiac. 

Bude to však rýchla návšteva a pravdepodobne zostane v gravitačnom zovretí Zeme iba dva mesiace.

Po krátkej návšteve bude asteroid putovať vesmírom ďalej

Na rozdiel od Mesiaca, primárneho spoločníka Zeme, ktorý sprevádza našu planétu približne 4 miliardy rokov, tento nový mini-mesiac nám bude robiť spoločnosť len dva mesiace, kým sa vráti späť do svojho domova v páse asteroidov, ktorý sa tiahne za našou planétou a obieha okolo Slnka.

„Objekt, ktorý nás navštívi, patrí do pásu asteroidov Arjuna,“ uviedol pre Space hlavný autor výskumu a profesor Universidad Complutense de Madrid Carlos de la Fuente Marcos.

Marcos vysvetlil, že niektoré z týchto objektov v páse asteroidov Arjuna sa môžu priblížiť k Zemi na blízku vzdialenosť približne 4,5 milióna km s nižšími rýchlosťami približne 3 540 km/h, čím sa pri vhodných podmienkach môžu z nich stať mini-mesiace. A práve tento scenár sa odohrá už v nedeľu.

 

Bude možné mini-mesiac pozorovať?

Novoobjavený asteroid s názvom 2024 PT5 bude podľa astronómov dočasne zachytený zemskou gravitáciou a bude obiehať našu planétu od 29. septembra do 25. novembra. Následne sa asteroid vymrští do vesmíru a bude putovať ďalej.

Príčinou vymrštenia týchto objektov z okolia Zeme sú gravitačné poruchy spôsobené slnkom. Keď 2024 PT5 splní svoju úlohu mini-mesiaca, vráti sa na svoju obežnú dráhu a zostane súčasťou pásu asteroidov Arjuna.

Bohužiaľ, keďže asteroid je veľmi malý a dosahuje priemer len 10 metrov, tento objekt nebudeme môcť na vlastné oči pozorovať. 

 

Kedy hovoríme o mini-mesiaci?

Vesmírny objekt sa môže stať mini-mesiacom v dvoch prípadoch. Prvým sú dlhé epizódy, počas ktorých asteroid dokončí jednu alebo viac obehov okolo našej planéty, pričom okolo Zeme krúžia jeden alebo viac rokov.

Druhým typom sú krátke epizódy, v ktorých malý objekt nedokončí jeden celý obeh. Tieto dočasné zachytenia môžu trvať len dni, týždne alebo niekoľko mesiacov, tak ako aj v tomto prípade. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 8 °C
Edita
Zajtra
Občasný dážď
25 °C / 8 °C
Cyprián
Sobota
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Nedeľa
Polooblačno
17 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd