Zem bude mať oddnes dve „prirodzené družice“. Pridá sa k nám nový mini-mesiac

Dominik Cenkner

Oddnes, nedele 29. septembra, bude mať Zem takmer dva mesiace dva mesiace. Za všetko môže malý asteroid 2024 PT5, ktorý sa má spolu s našou prirodzenou družicou, Mesiacom, pohybovať po obežnej dráhe Zeme až do 25. novembra.

Asteroid 2024 PT5, nazývaný mini-mesiac, bol identifikovaný 7. augusta tohto roku pomocou systému ATLAS - nástroja na detekciu asteroidov potenciálne ohrozujúcich Zem (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System). Vedci z NASA vypočítali, že nebeské teleso sa začne pohybovať po obežnej dráhe Zeme v nedeľu 29. septembra.

„Objekt, ktorý nás navštívi, patrí do pásu asteroidov Arjuna, sekundárneho pásu asteroidov pozostávajúceho z vesmírnych hornín, ktoré sa pohybujú po dráhach veľmi podobných Zemi, v priemernej vzdialenosti od Slnka asi 150 miliónov kilometrov,“ povedal odborník na mini-mesiace pre space.com, profesor Carlos de la Fuente Marcos z Complutense University v Madride.

Asteroid má priemer asi 10 metrov, čo znamená, že je príliš malý a nie dostatočne jasný na to, aby sa dal pozorovať voľným okom alebo dokonca amatérskymi ďalekohľadmi. Podľa najnovších údajov NASA asteroid 2024 PT5 vstúpi na obežnú dráhu Zeme v nedeľu 29. septembra o 21:54 h nášho času a opustí ju 25. novembra o 17:43 h.

 

Zem bude mať na čas dve „prirodzené družice“

„Asteroid 2024 PT5 nedokončí úplnú rotáciu Zeme. Zatiaľ čo by sme mohli prirodzené družice prirovnať k zákazníkom nakupujúcim tovar v obchode, predmety ako 2024 PT5 sú skôr ako tie, ktoré sa len pozerajú do výkladov“, vysvetlil profesor Marcos.

Objekt 2024 PT5 sa do blízkosti Zeme vráti až o niekoľko rokov. Konkrétne sa tak stane v roku 2055.

Ako sa z asteroidu môže stať mini-mesiac?

Vedci zdôrazňujú, že asteroidy, ktoré lietajú blízko Zeme, sa veľmi zriedka stávajú mesiacmi. „Toto nie je veľmi častý jav, aj keď v blízkosti našej planéty lieta pomerne veľa asteroidov, niekedy dokonca na menšie vzdialenosti ako je vzdialenosť Mesiaca. Zvyčajne prechádzajú okolo Zeme bez toho, aby sa stali mesiacmi, ale pokračujú v ceste po svojej obežnej dráhe,“ vysvetlil Damian Jabłeka, zástupca riaditeľa Sliezskeho planetária.

Odborník zdôraznil, že aj s malými nebeskými telesami možno zaobchádzať ako s prirodzenými satelitmi, pokiaľ sa dostanú na obežnú dráhu Zeme a nejaký čas tam zotrvajú. Aby to však bolo možné, musia byť splnené určité podmienky.

 

„Všetky objekty, vrátane umelých satelitov, ktoré vysielame do vesmíru, musia mať primeranú rýchlosť, aby zostali na obežnej dráhe a nespadli na Zem alebo neodleteli do vesmíru. Preto je celkom náhoda, že nebeské teleso bolo v dobrej vzdialenosti od Zeme, pohybovalo sa dobrou rýchlosťou a správnym smerom,“ dodal Jabłeka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Zajtra
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Piatok
Prehánky
19 °C / 4 °C
František
Sobota
Prehánky
21 °C / 5 °C
Viera
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd