Zem bude mať NOVÝ MESIAC. Stane sa ním tento asteroid

Zem bude mať NOVÝ MESIAC. Stane sa ním tento asteroid
Ema Bazhaykin

Asteroid smerujúci k Zemi má nezvyčajný osud. Namiesto toho, aby prerazil atmosféru našej planéty, pravdepodobne uviazne na obežnej dráhe a stane sa z neho náš minimesiac. Bude to však krátka návšteva, keďže v gravitačnom zovretí Zeme zotrvá sotva dva mesiace. 

Asteroid s názvom 2024 PT 5 bol objavený 7. augusta, meria približne 10 metrov v priemere a práve v týchto dňoch má namierené k nám.

Dvaja astronómovia z Complutense University v Madride, Carlos de la Fuente Marcos a Raúl de la Fuente Marcos, študovali obežnú dráhu tohto objektu a dospeli k záveru, že sa zachytí na obežnej dráhe Zeme na krátku dobu medzi 29. septembrom a 25. novembrom.

Potom vyletí späť na obežnú dráhu Slnka a bude pokračovať vo svojej ceste cez Slnečnú sústavu. 

 

Návšteva druhého mesiaca bude krátka

Aby sme boli presní, naša planéta bude mať dva mesiace celkovo 56,6 dní.

Štúdia poznamenáva, že 2024 PT 5 nie je len kúskom vesmírneho odpadu, ktorý možno zameniť za minimesiace. Vedci naznačujú, že by to mohol byť asteroid Arjuna, definovaný ako objekt blízko Zeme s podobnou obežnou dráhou ako naša planéta.

Je pomenovaný po starom princovi z kráľovstva Kuru (dnešná India) a zároveň ústrednej postave hinduistického eposu Mahābhārata.

 

Bohužiaľ, náš minimesiac sa nám pravdepodobne nepodarí pozorovať kým bude na obežnej dráhe Zeme. Podľa databázy malých telies NASA JPL má 2024 PT 5 absolútnu magnitúdu 27,6, čo je veľmi slabé a nebude viditeľné cez väčšinu amatérskych ďalekohľadov.

Nie je to náš prvý ani posledný minimesiac

Takzvané minimesiace zdobili našu Zem už aj predtým. Napríklad ssteroid 2022 NX 1 bol na návšteve v našej obežnej dráhe už v roku 198, rýchlo však opustil dosah našej planéty a potom sa v roku 2022 znovu vrátil ako minimesiac. Odhaduje sa, že sa ako taký vráti ešte raz v roku 2051. 

Očakáva sa, že aj 2024 PT 5 sa k nám ako minimesiac ešte niekoľkokrát vráti. Asteroid sa vráti na obežnú dráhu Zeme v januári 2025, potom nás rýchlo opustí a opäť sa vráti v roku 2055.

Štúdia je publikovaná v časopise  Research Notes of the American Astronomical Society.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd