Zbystrite! Tento víkend je šanca na pozorovanie POLÁRNEJ ŽIARY aj zo Slovenska

Zbystrite! Tento víkend je šanca na pozorovanie POLÁRNEJ ŽIARY aj zo Slovenska
Veronika Salayová

Nasledujúce tri noci je šanca, že budeme pozorovať polárnu žiaru aj z územia Slovenska. Slnko totiž vymrštilo koronárnu hmotu do vesmíru a tá smeruje k Zemi. Ak dorazí, tak spôsobí geomagnetickú búrku G2, ktoré môže prechodne zosilnieť až na G3. 

Slnko sa blíži k svojmu maximu, čo znamená, že je mimoriadne aktívne a produkuje jednu slnečnú erupciu za druhou. Aj vo štvrtok došlo na Slnku k dvom silným erupciám.

Prvá erupcia mala silu M2,1 a druhá mala silu kategórie X (konkrétne X1,3), čo je najvyššia kategória. Obidve sa odohrali v rovnakej oblasti AR 3777. Erupcie vyvrhli výron koronálnej hmoty do vesmíru, ktorá prostredníctvom slnečným vetrom smeruje práve k našej planéte.

Polárna žiara na Slovenku: Oči na stopkách

Počas nasledujúcich troch dní − soboty, nedele a pondelka − tento výron interreaguje s magnetosférou Zeme, čo vyvolá geomagnetické búrky triedy G2, ktoré však môžu podľa špecializovaného portálu pre vesmírne počasie Space Weather prechodne zosilnieť až na triedu G3.

 

Viacnásobné nárazy v rýchlom slede za sebou by mohli búrku eskalovať do kategórie G3, čo je označované ako silná geomagnetická búrka. Ak k tomuto nádejnému scenáru dôjde, polárna žiara by sa mohla objaviť v strednej zemepisnej šírke v Európe, píše vesmírny portál.

Takáto sila geomagnetickej búrky by už mohla byť viditeľná aj v stredných zemepisných šírkach, čiže by sme ju mohli vidieť aj zo Slovenska. Na to, aby sa skutočne objavila, však budú musieť byť splnené ďalšie podmienky, ako vysoký KP index a, samozrejme, oblačnosť nad naším územím. 

Oblačnosť nám cez víkend bude priať

Ak by sa polárna žiara ukázala dnes alebo zajtra, oblačnosť by nám priala. Tento víkend bude počas noci panovať jasná obloha, čiže oblačnosť nám pozorovanie tohto pomerne vzácneho nebeského divadla nepokazí.

Oblačnosť bude však prevládať v pondelok v noci, kedy je stále šanca na polárnu žiaru, no tento deň bude jej pozorovanie už výrazne narušené.

 

Situáciu ohľadom polárnej žiary budeme sledovať a o všetkom informovať. Ak by sa vesmírne prognózy predsa len nenaplnili, tak si stále môžete naplno vychutnať bohatý meteorický roj Perzeidy, ktorý sa blíži k svojmu vrcholu. Ich maximum je 12. augusta a počas týchto dní je bežné vidieť za hodinu aj viac než 100 meteorov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 8 °C
Oleg
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Zamračené
21 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
20 °C / 8 °C
Ctibor
Sobota
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
15 °C / 2 °C
Jolana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd