Zbystrite pozornosť! V noci na Slovensko dorazia veľmi silné búrky s rizikom TORNÁD

Veronika Salayová

Pokojné počasie na Slovensku netrvalo dlho a už o pár hodín dorazia ďalšie silné búrky na naše územie. Opäť nás tak čaká zhoršenie počasia a treba sa pripraviť na intenzívne búrky, silný vietor, krupobitie, a dokonca v jednej lokalite Slovenska hrozí aj vznik tornád.   

Do našej oblasti sa rúti veľmi zlé počasie. Poveternostné podmienky v nasledujúcich hodinách budú priať tvorbe silných supercelárnych búrok, ktoré môžu byť aj veľmi nebezpečné. 

Dnes v poobedňajších a večerných hodinách sa začne situácia v Európe postupne meniť a rýchlo naberať iný spád. V západnej Európe sa začnú tvoriť silné búrky, ktoré môžu mať supercelárne črty. Búrky prinesú veľmi silný vietor, krupobitie a nie sú vylúčené ani tornáda, pretože nastanú vhodné podmienky na ich vznik.

Búrlivo bude v južnom Francúzsku, Švajčiarsku, južnom Nemecku, Rakúsku, Česku, Slovensku a v Poľsku. Tieto európske krajiny dnes večer a v noci zasiahnu veľmi intenzívne a nebezpečné búrky, ktoré budú trvať až do ranných hodín. 

 

Čo čaká Slovensko?

Najsilnejšie búrky sa v nočných hodinách budú podľa ESTOFEX sústreďovať pri našich severných hraniciach, kde bude situácia v rámci Slovenska najnebezpečnejšia. V lokalite Vysokých Tatier vydala služba výstrahu 2. stupňa pred silnými búrkami a nebezpečnými sprievodnými javmi. 

Tie môžu priniesť najmä veľmi silný vietor, krupobitie a nie je vylúčený ani vznik tornád. Podtatrancom sa preto odporúča byť v noci doma a obmedziť svoj pohyb počas večera a noci v exteriéri, prípadne neparkovať svoje autá po stromami. 

Pôda je v tejto oblasti dostatočne nasýtená po intenzívnych zrážkach, preto silný vietor bude ľahšie vyvracať stromy a situácia môže byť naozaj veľmi vážna. Ľahko môže dôjsť aj k výpadkom elektriny. 

 

Môže sa vytvoriť veľký zhluk búrok priamo nad Slovenskom

Ďalšie silné búrky s výstrahou 2. stupňa podľa ESTOFEXU sa očakávajú v Rakúsku neďaleko našich hraníc. Búrky, ktoré postúpia nad naše územie, môžu vytvoriť veľký zhluk búrok priamo nad Slovenskom.

Búrky sa počas noci očakávajú na celom našom území a budú pretrvávať až do ranných hodín. Čaká nás teda poriadne búrlivá noc a mnohí Slováci sa zobudia aj do búrlivého rána, takže sa na to pripravte! 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Polooblačno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd