Zbystrite pozornosť! Dnes po horúčavách udrú silné búrky v mnohých okresoch Slovenska

Zbystrite pozornosť! Dnes po horúčavách udrú silné búrky v mnohých okresoch Slovenska
Veronika Salayová

Po búrlivom víkende a búrlivom pondelku aj dnes hrozia búrky, ktoré však už budú aj intenzívnejšie ako včera a zasiahnu väčšie územie Slovenska. Dnes si treba dať pozor najmä na stacionárne búrky.

Dnes bude poveternostná situácia veľmi podobná pondelku. V nevýraznom poli tlaku vzduchu sa nad našou oblasťou totiž rozpadáva frontálne
rozhranie.

Teploty aj dnes vystúpia vysoko nad +30 °C, v najteplejších okresoch bude dnes až +34 °C, no v oblasti hôr sa začne tvoriť kopovitá oblačnosť, ktorá prerastie do prehánok a postupne aj do búrok. 

Najskôr očakávame búrky predovšetkým v širokej oblasti Nízkych Tatier, ktoré začnú okolo poludnia, a následne bude búrlivo na väčšine stredného Slovenska, kde búrky začnú naberať na sile a budú sa viac a viac rozmáhať. 

 

Dnes si treba dať pozor najmä na to, že búrky budú miestami stacionárne, resp. sa budú pohybovať len veľmi pomaly. Ich nebezpečenstvo bude teda spočívať opäť predovšetkým v prívalových zrážkach.

Búrky budú statické, hrozia záplavy

Tieto búrky môžu na pomerne malé územie priniesť až desiatky milimetrov zrážok na meter štvorcový pôdy, čo v krátkom čase povedie k bleskových lokálnych záplavám. 

Už počas pondelka búrky na východe vytopilo niekoľko obcí a aj známe Bardejovské kúpele. Takto napríklad vytopilo aj obec Kružlov.

Kružlov po včerajších búrkach
Kružlov po včerajších búrkach, foto: Slavco/WA

Popoludní okolo 16.00 h sa budú búrky rozširovať zo stredného smerom nad západné Slovensko a k večeru by sa mala celá búrková činnosť sústrediť nad oblasť západného Slovenska, kde bude búrlivo do neskorého popoludnia. 

 

Dnešné búrky však budú oveľa intenzívnejšie vlnu búrok a zasiahne predovšetkým západné a stredné Slovensko. Tu je MAPA okresov, kde si dať pozor na dnešné intenzívne búrky. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd