Záver pracovného týždňa prinesie nebezpečné počasie. POZOR na veľmi silný vietor

Záver pracovného týždňa prinesie nebezpečné počasie. POZOR na veľmi silný vietor
Zuzana Macháčová

V závere pracovného týždňa nás čaká veľmi nepriaznivé počasie. Silný vietor vystrája na našom území od štvrtkového poobedia a vystrájať bude aj dnes. Pozor, dnes platí výstraha 2. stupňa pred silným vetrom. 

Počas jesenných chladných dní sa do Európy občas dostávajú rýchlo sa vyvíjajúce tlakové níže, ktoré sa veľmi rýchlo prehlbujú a prinášajú nebezpečné počasie. Takáto níž sa v noci zo stredy na štvrtok dostala nad Lamanšský prieliv, kam priniesla extrémne silný vietor, ktorý v oblasti spôsobil značné škody. 

Na pobreží severozápadného Francúzska zaznamenali nárazy vetra až 207 km/h. Orkán Ciarán si vyžiadal najmenej 7 obetí.

Ciarán vyčíňal už vo štvrtok večer

Vietor o sile orkánu sa na našom území vyskytuje len na horách, no veľmi veterno je aj v severnej a západnej polovici nášho územia. Vietor na Slovensku začal vyčíňať už včera vo večerných hodinách potrápil najmä sever Slovenska, kde vyvracal stromy a spôsobil výpadky elektriny. Padnutý strom obmedzil aj železničnú dopravu. 

S touto nížou je spojený aj studený front, ktorý počasie u nás ovplyvní už dnes. Mierne sa ochladí a naše územie sa dostane do teplotného pásma od +10 °C do +18 °C.

Studený front v záver pracovného týždňa prinesie od západu veľa oblačnosti so zrážkami a bude poriadne veterno, preto si dnes dávajte na seba pozor. 

V platnosti sú výstrahy

V platnosti je výstraha 1. stupňa pred výdatným dažďom, pretože ojedinele naprší viac ako 40 mm zrážok. Ďalšie výstrahy sa týkajú spomínaného vetra.

V Prešovskom a Žilinskom kraji platí výstraha 2. stupňa, kde budú nárazy vetra presahovať rýchlosť 70 km/h, na severe až do 100 km/h.

Na horách bude ešte veternejšie. V najvyšších polohách sa lokálne vyskytne až mohutná víchrica, preto turistiku dnes radšej odložte − je to veľmi nebezpečné. 

Predpoveď počasia na piatok

Piatok bude nepríjemne sychravý a veterný, avšak neskôr sa situácia zlepší. Ak plánujete niekam cestovať, tak to odložte na neskoršie popoludnie. 

Na západe Slovenska bude záver pracovného týždňa zamračený a daždivý. Teplota sa bude pohybovať od +11 °C do +16 °C. 

Aj na strednom Slovensku bude dnes zväčša zamračené s dažďom a teplota vystúpi na +10 °C až +15 °C. Sychravé počasie bude postupne aj na východe krajiny. Teplota sa tam bude pohybovať od +11 °C do +18 °C. 

Ak vás zajíma, aké počasie nás čaká počas nasledujúceho víkendu, tak si môžete pozrieť našu dennú predpoveď počasia.

Celú situáciu ohľadom dnešného nepriaznivého počasia budeme pozorne sledovať v našom ONLINE prenose TU. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd