Zatmenie Slnka môžete čoskoro zažiť aj vy. Toto miesto a tento dátum je dôležitý

Zatmenie Slnka môžete čoskoro zažiť aj vy. Toto miesto a tento dátum je dôležitý
Peter Minárik

Zatmenie Slnka v pondelok obdivovali milióny ľudí, no čoskoro budete mať šancu zažiť zatmenie Slnka aj vy. Ak si však chcete vychutnať toto jedinečné divadlo musíte si naplánovať dovolenku.

Mnohé oblasti Spojených štátov mohli v pondelok obdivovať úchvatné zatmenie Slnka, ktoré prišlo na poludnie. Počas zatmenia sa slnečný deň zmenil na noc a klesla aj teplota. Zatmenie Slnka začalo nad Tichým oceánom, pokračovalo do Mexika a naprieč USA do Kanady. Milióny ľudí videli totálne zatmenie Slnka a ďalšie desiatky miliónov ľudí mohli pozorovať čiastočné zatmenie Slnka.

pásmo zatmenia Slnka
pásmo zatmenia Slnka, zdroj: timeanddate.com

Zatmenie Slnka je astronomická udalosť, ktorú mnohí ľudia nemusia nikdy za svoj život zažiť, prípadne len raz za život. Ak však chcete cestovať za zatmením Slnka, tak už čoskoro budete mať dobrú príležitosť vidieť zatmenie Slnka aj vy. Musíte si však naplánovať dovolenku.

 

Zatmenie Slnka na Slovensku

Dátum, ktorý si zapíšte do kalendára je 12. august v roku 2026. Už o dva roky bude zatmenie Slnka možné pozorovať z mnohých krajín Európy, vrátane Slovenska.

V mnohých krajinách, vrátane nášho územia však pôjde len o čiastočné zatmenie Slnka. Ak chcete zažiť aj úplné zatmenie Slnka, tak existujú štyri destinácie, ktoré si môžete vybrať.

Najlepšie zatmenie Slnka bude v Španielsku

Ak máte radi chladnejšie destinácie, tak za zatmením Slnka môžete vycestovať do Grónska, či na Island. Keďže však bude leto, tak my odporúčame skôr teplejšie destinácie, kde je aj vyššia pravdepodobnosť bezoblačného počasia.

Zatmenie Slnka bude viditeľné naprieč Španielskom a dokonalé to bude napríklad na Ibize, či na Malorke. Ak teda chcete aj vy zažiť zatmenie Slnka, tak si určite naplánujte už teraz dovolenku.

Čo je zatmenie Slnka?

Pri zatmení Slnka ide o moment, keď Mesiac prejde medzi Zemou a Slnkom, úplne zakrývajúc slnečný disk a vrhajúc svoj tieň na časť Zeme. Tento úkaz prináša na krátky čas do oblastí, ktoré sa nachádzajú v ceste úplnosti, temnotu podobnú nočnej oblohe uprostred dňa.

 

Úplné zatmenie Slnka nastáva, keď sa Zem, Mesiaca a Slnko zarovnajú v priamej línii, s Mesiacom umiestneným presne medzi Zemou a Slnkom. Keďže Mesiac je oveľa menší než Slnko, ale je od nás oveľa bližšie, môže za určitých okolností úplne zakryť slnečný disk. V dôsledku toho Mesiac vrhá tieň na Zem, ktorý pozorovateľom na určitých miestach umožňuje vidieť úplné zatmenie.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Štvrtok
Polooblačno
14 °C / 1 °C
Hedviga
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd