Záplavy v Poľsku si zrejme vyžiadali už 5 obetí. Na niektoré miesta sa nedostanú ani záchranári

Dominik Cenkner

Mimoriadne kritická situácia v súvislosti s povodňami je aj v susednom Poľsku. Záplavy si tam vyžiadali už najmenej 5 obetí. Niektoré miesta sú odrezané od sveta, nedostanú sa tam ani záchranári.

Napätá a miestami kritická situácia panuje v juhozápadnom Poľsku zasiahnutom záplavami. Mestu Nisa hrozí druhá povodňová vlna, pretože niekoľko kilometrov nad ním nápor vody nevydržala priehrada. Starosta Opole kvôli zhoršujúcej sa situácii na Odre v noci na dnešok vyhlásil povodňový poplach. Záplavy si podľa doterajších informácií vyžiadali životy zrejme piatich ľudí.

Zatiaľ poslednou obeťou živlu je sedemdesiatjedenročný Krzysztof Kamiński - chirurg a primár jedného z oddelení okresnej nemocnice v Nise, ktorý sa cez víkend nevrátil domov zo služby, napísal dnes denník Rzeczpospolita. Lekárovo telo našli v noci na dnešok blízko ulice, ktorá bola o deň predtým celá pod vodou, píše denník. Povodne si v Poľsku podľa neho vyžiadali zrejme aj životy ďalších štyroch ľudí: dvoch mužov a dvoch žien. Denník však zároveň upozornil, že zatiaľ nie je isté, že všetky tieto úmrtia priamo súvisia s povodňou.

Podobne sa vyjadril hovorca ministerstva vnútra, keď podľa agentúry PAP hovoril o štyroch obetiach. „Ale nechcem generalizovať, že príčinou všetkých tých úmrtí je povodeň,“ povedal Jacek Dobrzynski.

 

Evakuujú obyvateľov, hrádza nezvládla nápor vody

Znovu sa zhoršila situácia na Kladskej Nise nad mestom Nisa. Prevalila sa priepust medzi dvoma nádržami nad mestečkom Paczków. Radnica nariadila evakuáciu časti obce. V Nise ležiacej o niekoľko kilometrov nižšie po prúde rieky sa po 13:00 rozozneli sirény varujúce obyvateľov pred nárastom hladiny. Úrady ich vyzvali, aby sa odobrali do bezpečia.

V Nise bola situácia ťažká už v nedeľu večer a hasiči napríklad evakuovali celú nemocnicu. Zdravotnícke zariadenie zostáva mimo prevádzky, upozornilo vedenie mesta. Ľudia v Nise sú bez dodávok pitnej vody, pretože poškodená je pravdepodobne vodárenská sieť.

V Opole hladina Odry nad ránom prekročila šesť metrov. „Vyhlásenie protipovodňového poplachu znamená ďalšie sledovanie valov a technických zariadení a tiež povolanie všetkých záchranných zložiek do nepretržitej pohotovosti,“ uviedol opolský starosta Arkadiusz Wiśniewski.

Ako „stav zúfalstva a veľkej ľudskej drámy“ opísal reportér serveru onet.pl situáciu v Kladsku, ktorého centrum sa v nedeľu ocitlo pod vodou. „Predstavte si, že úroveň Nisy na vyhlásenie poplachu je 2,5 metra. V strašnom roku 1997 voda dosiahla úroveň 6,5 metra, včera (v nedeľu) sme mali osem metrov,“ uviedol reportér.

Dodal, že dnes ráno čo chvíľu v meste výdatne pršalo. Poľský hydrometeorologický ústav upresnil, že hladina Kladskej Nisy sa v Kladsku dostala skoro o 150 centimetrov vyššie ako pri katastrofálnej povodni v roku 1997. Veľká voda podľa neho teraz poškodila aj automatické zariadenie na meranie množstva vody.

 

Situáciu s povodňami naďalej sledujeme LIVE, k dispozícii je vám náš textový prenos. Stačí kliknúť >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd