Záplavy v Nitre: Vyhlásená bola mimoriadna situácia!

Ema Bazhaykin

Vo viacerých mestách Nitrianskeho kraja je po búrkach a výdatnom daždi, ktoré zasiahli región v stredu podvečer, vyhlásená mimoriadna situácia.

Západom Slovenska sa včera prehnali búrky a intenzívne dažde, ktoré spôsobili na mnohých miestach záplavy.

Zrážkomerné stanice včera zaznamenali rekordné úhrny zrážok. V Nitre spadlo 99,4 mm zrážok, v Hurbanove dokonca 108,8m zrážok, čo je ekvivalent takmer dvoch mesiacov. 

Podľa siete amatérskych staníc však bola najviac postihnutá oblasť medzi Komárnom a Hurbanovom. V obci Imeľ mohlo spadnúť až 150 mm a v obci Svätý Peter až 111 mm.

Takéto výdatné zrážky spôsobili škody, z ktorých sa mestá spamätávajú aj dnes a vo viacerých bola vyhlásená mimoriadna situácia.

 

Primátor Nitry vyhlásil mimoriadnu situáciu

Primátor Nitry Marek Hattas vyhlásil mimoriadnu situáciu v krajskom meste. Dôvodom sú škody, ktoré spôsobili prívalové zrážky. Škody na majetku sú mimoriadne vysoké, našťastie však nikto neutrpel vážne zranenia ani neboli evidované následky na životoch.

Podľa Hattasa sú v celom meste zaplavené a poškodené miestne komunikácie, zaplavené rodinné domy a pozemky vodou a bahnom. V mestskej časti Kynek opäť zasahujú príslušníci Hasičského a záchranného zboru, v ulici Nad Hrabinou odčerpávajú vodu z miestnej komunikácie.

V mestských častiach Dražovce a Zobor je vytopená pivnica v kultúrnom dome, na Dobšinského ulici sú na komunikácii naplavené kamene a vytekajúce splašky, na Kláštorskej ulici sa prepadáva chodník. V lokalite sú vytopené pivnice rodinných domov.

V Starom Meste sú zaplavené garáže, parkovisko a miestna komunikácia na Vodnej, na Kalinčiakovej sú zatopené rodinné domy a vyplavené splašky kanalizácie.

Pod železničným priecestím na Staničej ulici je prepadnutá vozovka, v križovatke Štefánikova a Štúrova ulica sú praskliny v asfalte miestnej komunikácie. Na Mostnej ulici je zaplavené detské ihrisko, podjazd pod R1A z Napervillskej ulice na Zobor je zaplavený a neprejazdný.

V mestskej časti Chrenová voda vytopila Študentský domov Zobor, poškodila a zaplavila miestne komunikácie. V Janíkovciach sú zaplavené miestne komunikácie, domy a záhrady, v kultúrnom dome zateká do sály.

V mestskej časti Čermáň je poškodená vozovka na križovatke ulíc Kostolná – Hlboká. Na Železničiarskej, Hanulovej a Golianovej ulici zostalo nefunkčné verejné osvetlenie.

 

Škody hlásia aj v ďalších mestách

V Komárne je zatopených viacero lokalít, zasahujú všetky záchranné zložky aj zložky komárňanských vodární a kanalizácií KOMVaK, o čom informoval riaditeľ spoločnosti Patrik Ruman. 

„Všetky čerpacie stanice fungujú na 100 percent, všetky čerpadlá sú pustené, odčerpávame vodu,“ povedal. Podľa slov Rumana pracovníci vodární a kanalizácií v priebehu dňa urobili servis na všetkých retenčných nádržiach, prečistili kanalizáciu pri budove Matice slovenskej aj pri hoteli Európa, čo sú hlavné tepny mesta.

„Kanalizácia jednoducho nestíha, rovnaká je situácia v okolitých mestách,“ zhodnotil situáciu Ruman. 

V Nových Zámkoch zostali počas búrky niektoré lokality bez elektriny. Voda zatopila pivnice rodinných domov i panelákov. Pod vodou sú viaceré ulice v meste aj podchody pod mostami v okolí železničnej stanice.

Búrka neobišla ani termálne kúpalisko Štrand, ktoré zostane vzhľadom na aktuálny stav zatvorené minimálne vo štvrtok 27. júna. 

Mimoriadna situácia bola vyhlásená aj v mestskej časti Vrábeľ v Dyčke. Na mieste zasahovali dobrovoľní hasiči. „Situáciu v meste Vráble a v častiach Dyčka a Horný Ohaj neustále monitorujeme v spolupráci s Mestskou políciou Vráble a príslušníkmi Dobrovoľného hasičského zboru Dyčka,“ potvrdila radnica. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 12 °C
Berta
Zajtra
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd