Záplavy v Nemecku: Postihnutý región navštívi kancelár, niektorých ľudí evakuovali aj do Legolandu

Dominik Cenkner

Juh Nemecka naďalej trápia ničivé záplavy. Tie sú výsledkom extrémnych zrážok, ktoré región zasiahli v uplynulých hodinách. Prírodnou kalamitou zmietanú oblasť navštívi aj nemecký kancelár Scholz. Nešťastie však prináša aj úsmevné momenty, niektorých ľudí totiž evakuovali do Legolandu.

Niekoľko pretrhnutých hrádz, viac ako 3000 evakuovaných ľudí, výpadky elektriny a vyhlásené katastrofy zatiaľ v 12 okresoch. Takto to aktuálne vyzerá na juhu Nemecka po tom, čo oblasť zasiahli extrémne zrážky.

Ako sme už informovali, na mnohých miestach sa rieky dostali na úroveň storočnej vody. V Kissleggu na východe Bádenska-Württemberska napršalo za piatok 130 litrov vody na meter štvorcový, bežne tam je mesačný úhrn zrážok 118 litrov na meter štvorcový.

Situácia zostáva na mnohých miestach dramatická. Masy blata sa v sobotu neskoro večer neobmedzenou silou rútili dolu svahom pri Schwäbisch Gmünd (Bádensko-Württembersko). Mohutný zosuv pôdy spôsobil vykoľajenie dvoch vozňov vlaku ICE so 185 cestujúcimi. Podľa hovorcu železníc sa cestujúci nezranili a z vlaku ich dostali v nedeľu večer.

 

O život prišiel dobrovoľný hasič

Podľa policajného hlásenia 42-ročný dobrovoľný hasič spolu s ďalšími tromi záchranármi v mestečku Pfaffenhofen v člne vyrazili na pomoc ľuďom, ktorí kvôli povodni uviazli v bungalove. Čln sa ale prevrátil.

Traja hasiči sa zachránili. Jeden bol v nedeľu nad ránom nájdený mŕtvy.

Región navštívi kancelár Scholz

Kancelár Olaf Scholz získa predstavu o aktuálnej situácii v pondelok počas návštevy záplavovej oblasti na juhu Nemecka. Scholz navštívi postihnutý región spolu s ministerkou vnútra Nancy Faeserovou, bavorským premiérom Markusom Söderom a bavorským ministrom vnútra a ochrany pred katastrofami Joachimom Herrmannom.

Politici by mali doraziť do Reichertshofenu (Bavorsko) okolo 11:00 h. Scholz pôvodne plánoval v pondelok navštíviť fanúšikovskú zónu majstrovstiev Európy vo futbale v Mníchove. Počasie mu však plány zmenilo.

Časť ľudí evakuovali do Legolandu

Vzhľadom na záplavy sa v Günzburgu (Bavorsko) doteraz muselo evakuovať viac ako 1 000 ľudí. Pre Bayerischer Rundfunk to povedal správca okresu Günzburg Hans Reichart.

Ľudia boli ubytovaní v telocvičniach a niektorí aj v Legolande. Dôvodom ďalších evakuačných opatrení bolo podľa Reicharta to, že hladina Günzu v posledných hodinách opäť výrazne stúpla.

Úplne zatopená hlavná ulica pri moste v Günzburgu
Úplne zatopená hlavná ulica pri moste v Günzburgu, Matthias Balk

Stúpa aj hladina Dunaja

Keďže povodňová situácia na Dunaji sa stále zhoršuje, starosta Straubingu, Markus Pannermayr vyhlásil katastrofu. Dôvodom je rozsah a náročnosť požiadaviek a s tým spojené úsilie, uviedol v nedeľu hovorca.

Hladina Dunaja v Straubingu (Bavorsko) podľa mesta v nedeľu večer stúpla na viac ako šesť metrov. Mesto preto očakávalo, že v najbližších hodinách bude prekročený 4. povodňový stupeň.

Povodňová spravodajská služba vydáva štyri stupne hlásenia. Na úrovni hlásenia 1 treba počítať s malými únikmi vody, na úrovni 4 zastavané oblasti môžu byť zaplavené vo veľkom rozsahu.

Stúpajúcu hladinu Dunaja môžeme pozorovať aj v našom hlavnom meste. V Starom Meste mal Dunaj o 20:15 h výšku 629 cm. Chýba mu tak iba 21 cm do prvého povodňového stupňa.

Aktuálna hladina Dunaja v bratislavskom Starom Meste
Aktuálna hladina Dunaja v bratislavskom Starom Meste, shmu.sk

Región očakáva druhú vlnu

Obec Meckenbeuren pri Bodamskom jazere sa po víkendovej povodni pripravuje na druhú vlnu. Hladiny momentálne klesajú, no od pondelka sa očakáva opätovné zvýšenie hladín na podobne vysokú úroveň viac ako štyri metre, uviedla hovorkyňa magistrátu.

Pivnice sa zo strategických dôvodov zatiaľ z veľkej časti neodčerpávajú, voda by totiž tiekla rovno späť. Hovorkyňa tiež vyčítala miestnym v záplavovej oblasti, že sa popoludní nesprávali vhodne. Ľudia zrejme v panike sťažovali prácu záchranných zložiek.

 

Situácia v Nemecku sa teda stále nelepší. Všetky podrobné informácie nájdete v našom LIVE textovom prenose. Ten je k dispozícii >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Zajtra
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Amália
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd