ZÁPLAVY: Na západe včera spadlo toľko zrážok, koľko spadne za 2 mesiace

Ema Bazhaykin

Západom Slovenska sa včera prehnali intenzívne búrky a silné prívalové zrážky, ktoré zatopili cesty, ulice aj domy. Niet sa čomu čudovať, veď za jeden večer spadlo toľko zrážok, koľko spadne za 2 mesiace.

Západ Slovenska sa ešte aj dnes spamätáva zo škôd, ktoré včera napáchali silné búrky. Po intenzívnych zrážkach zostali zatopené ulice, cesty aj budovy, silný vietor vyvracal stromy.

Silné búrky zasiahli najmä oblasť Podunajskej nížiny a pod vodou sa ocitli Nitra, Nové zámky či Hurbanovo. V týchto oblastiach sa zrážkové úhrny na mnohých miestach prehupli cez 100 mm.

Bezútešnosť včerajšej situácie umocňovalo to, že búrky neutíchali a vo vlhkom instabilnom vzduchu sa neustále generovali nové búrkové bunky. Tento jav nazývame backbuilding

Práve jednotlivé neutíchajúce búrky priniesli do okresov Nové Zámky, Nitra a Komárno desiatky milimetrov zrážok. 

 

Za jeden večer spadlo toľko zrážok, koľko za dva mesiace

Na západe tak včera zrážkomerné stanice zaznamenali rekordné úhrny zrážok. 

V Nitre spadlo 99,4 mm zrážok, v Hurbanove dokonca 108,8 mm zrážok, čo je ekvivalent takmer dvoch mesiacov. 

Sieť amatérskych staníc je však oveľa hustejšia a môžeme z nej vyčítať, že najviac postihnutá bola oblasť medzi Komárnom a Hurbanovom. V obci Imeľ mohlo spadnúť až 150 mm a v obci Svätý Peter až 111 mm.

Nitra – zaplavené ulice aj tornádo

Nitra a jej okolie si včerajšie vyčíňanie búrok odniesla najviac. Okrem silných zrážok tam udrel aj downburst.

Pod vodou sa ocitlo centrum Nitry, Kalvária či Klokočina. Zaplavilo aj Študentský domov Univerzity Konštantína Filozofa na Zobore. 

Silné dažde a prívalová voda spôsobili problémy v celej Nitre a okolí. Viaceré ulice boli ešte včera zaplavené a neprejazdné. Silné dažde spôsobili preťaženie kanalizácie.

Pri Nitre zosadlo zrejme aj tornádo, ktoré spôsobilo škody menšieho rozsahu. Stalo sa tak krátko pred 17:00 h v obci Žirany. Tornádo sa podarilo zachytiť hneď na niekoľkých videách. Tornádo zatiaľ nebolo oficiálne potvrdené, ale zrejme sa zaradí do kategórie F0.

 

Hasiči mali plné ruky práce v Nových Zámkoch aj Hurbanove

V Nových Zámkoch búrka zaplavila viaceré cesty a podchody, ale búrky spôsobili škody aj na miestnom termálnom kúpalisku, kde vietor vyvrátil niekoľko stromov.

V Hurbanove mali hasiči plné ruky práce s odstraňovaním škôd po pohrome v obydliach. 

Búrky nás neobídu ani dnes. Pre celé územie Slovenska je vyhlásená výstraha pred búrkami a nebezpečnými sprievodnými javmi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Zajtra
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Amália
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd