Západnú časť Bratislavy zaplavila voda. Spadlo až 40 mm zrážok

Dominik Cenkner

Máme za sebou poriadne búrlivú sobotu. Búrky neutíchajú ani vo večerných hodinách. Sprevádzané sú najmä prívalovými zrážkami, ktoré spôsobujú bleskové povodne. Voda tak napr. zaplavila aj západnú časť Bratislavy, kde spadli desiatky mm zrážok.

V poradí tretia augustová sobota priniesla na naše územie početné a intenzívne búrky. Búrlivo bolo už ráno a jednotlivé vlny postupovali Slovenskom počas celého dňa.

Búrky boli sprevádzané prívalovými zrážkami, miestami aj krúpami a zosilnením vetra. Na strednom Slovensku s veľkou pravdepodobnosťou vyčíňal aj downburst.

Búrky sme počas celého dňa pozorne sledovali v našom LIVE textovom prenose, ktorý pokračuje aj teraz. Všetky dôležité informácie nájdete po kliknutí >>>TU.

 

Nepriaznivé počasie prerušilo viacero podujatí

Ani s príchodom večerných hodín búrky neutíchli, práve naopak. Na západe krajiny nabrali ešte viac na sile.

Viaceré podujatia sa preto museli prerušiť. Za zmienku stojí hudobný festival Lovestream v Bratislave na letisku vo Vajnoroch. Ten bol prerušený do 22. hodiny.

Podľa informácií od samotných návštevníkov festival aktuálne pokračuje, aj keď iba na hlavnom pódiu. V okolí Bratislavy však stále vyčíňajú intenzívne búrky.

Západnú časť Bratislavy zaplavila voda

Ako sme už spomínali, dnešné búrky sú sprevádzané najmä prívalovými zrážkami. Za krátky čas môže spadnúť aj niekoľko desiatok mm zrážok.

To je aj prípad bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Podľa amatérskych zrážkomerov tam spadli desiatky mm zrážok, konkrétne sa úhrny blížia k 40 mm.

Toľké množstvo vody zaplavilo ulice a ako dodáva náš čitateľ, „znemožňuje mu to vrátiť sa domov z piva“. Srandy ale bokom.

Búrlivo bude až do rána

S búrkami treba na Slovensku počítať až do skorých ranných hodín. Platia pred nimi výstrahy, a to aj hydrologické. Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje na stúpanie vodných tokov, ktoré sa môžu dostať až na úroveň povodňovej aktivity.

Už teraz môžeme konštatovať, že dnešné búrky boli mimoriadne intenzívne aj čo sa bleskov týka. V sieti Blitzortung ich bolo zaznamenaných viac ako 18 000.

 

Ako sme už avizovali, situáciu pozorne sledujeme aj naďalej a všetky dôležité informácie nájdete v našom live textovom prenose. Okrem toho odporúčame sledovať aj náš iRadar, ktorý zobrazuje aktuálnu polohu zrážok či búrok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd