V nedeľu sa počasie na Slovensku pokazí. Hrozia už aj prvé búrky a zrážky. Kedy a kde?

V nedeľu sa počasie na Slovensku pokazí. Hrozia už aj prvé búrky a zrážky. Kedy a kde?
Veronika Salayová

Na Slovensku je dnes poriadne teplo a horúčavy budú pokračovať aj ďalšie dni. Zajtra však už hrozia aj prvé búrky a zrážky, ktoré prinesú mierne osvieženie po veľmi dusnom počasí. 

Na Slovensku zažívame vysoké teploty, ktoré dnes stúpali až k +32 °C na juhozápade krajiny. Dnešný deň však osviežoval aj príjemný vetrík, ktorý bol lokálne aj silnejší. 

V sobotu večer však naším smerom postupuje studený front, ktorý priniesol búrlivé počasie do južného Nemecka a Česka. Búrky aktuálne postupujú územím Česka, avšak zatiaľ so sebou neprinášajú nebezpečné sprievodné javy.

Búrky postupujú Českom

Búrlivo bude v Česku aj počas večerných a nočných hodín a búrky postupne v noci zoslabnú. Počas noci bude pršať v Rakúsku a na východe Moravy a tieto búrky sa nad naše územie už nedostanú.

 

Čo sa však k nám dostane, je oblačnosť, ktoré bude zasahovať až nad naše územie. Znamená to, že v nedeľu bude viac oblačnosti na západe Slovenska a tým pádom aj denné maximá budú nižšie.

Na západnom Slovensku tak príde mierna úľava od horúčav, no na celom našom území bude v nedeľu veľmi dusno, pretože bude k nám prúdiť teplý a vlhký vzduch. 

Prvé búrky na Slovensku už v nedeľu popoludní

Prvé búrky sa v nedeľu objavia už popoludní v Žilinskom kraji a búrky sa budú tvoriť skôr v oblasti hôr. Pôjde o orografické búrky, ktoré prinesú najmä schladenie v podobe lokálne aj silnejších zrážok.

Vo večerných hodinách sa v Rakúsku a na juhu Moravy začnú tvoriť búrky na postupujúcom studenom fronte, ktoré počas večera a následne aj nočných hodín zasiahnu západ a severozápad Slovenska. 

V týchto oblastiach sa treba pripraviť na búrky, ktoré by však veľmi intenzívne a nebezpečné byť nemali. Prinesú najmä lejak a lokálne silnejší vietor.

 


 O vývoji búrok budeme informovať a aj vy ich môžete sledovať na našom iRadare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
16 °C / 5 °C
Viera
Zajtra
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd