Záhada z Tatier: V plese videli plávať neznámeho veľkého tvora

Záhada z Tatier: V plese videli plávať neznámeho veľkého tvora
Ema Bazhaykin

V nehostinných vodách Veľkého Hincovho plesa videla skupina horolezcov plávať na hladine tajomného tvora. Záhadné biele stvorenie úctyhodných rozmerov mužom vyrazilo dych. Ukrýva sa vo vodách plesa legendárna tatranská príšera? 

Príjemné jesenné počasie, ktoré na Slovensku panovalo koncom septembra, vyhnalo troch kamarátov na výlet do našich veľhôr.

Ako informuje rtvs.sk, kamaráti liezli po stene priamo nad Veľkým Hincovým plesom, ktoré sa nachádza v nadmorskej výške 1 946 metrov nad morom a v jeho nehostinných vodách veľa živočíchov neprežije.

O to väčšie bolo prekvapenie horolezcov, keď zrazu z výšky zbadali, že na hladine plesa pláva obrovský tvor.

 


 Žije v plese tatranská príšera?

Správa sa okamžite rozniesla medzi obyvateľmi spod Tatier a kolujú tu už legendy o tom, čo za tvora sa udomácnilo v našom najväčšom a najhlbšom plese.

Ako však na udalosť spomínajú traja horolezci? 

Uznávaný slovenský horolezec Pavol Jackovič s kamarátmi liezli po skalnej stene priamo nad plesom, keď vo výške približne 150 metrov uvideli v časti plesa, kde je jeho hĺbka až 53 metrov, neobvyklý pohyb.

„To bol ten moment, myslel som si, že zle vidím, keď som videl, že sa k hladine niečo z plesa vynára. Muselo to byť niečo veľmi veľké, ak to človek vidí z takejto výšky. Môj odhad bol, že to musí mať minimálne tri až štyri metre,“ opisuje Jackovič.

 

„Chvíľu to vlastne ako-keby išlo k hladine, potom sa to otočilo naspäť,“ tvrdí Jackovič.

Horolezci, zaskočení tým, čo vidia, nestihli urobiť ani jedinú fotografiu nezvyčajného tvora. „Mohli sme mať svetový unikát, ale očité svedectvo troch ľudí sa nedá spochybniť. Asi, keby som bol sám, by som si povedal, že sa mi to zdalo. Ale toto sa nám nezdalo, to je jasná vec,“ pokračuje Jackovič.

Odborníci si teraz lámu hlavu

Napriek tomu, že očitému svedectvu troch horolezcov veria aj chatári a stáli návštevníci Tatier, správa TANAP-u sa nechystá pleso preskúmať.

„Momentálne nechystáme nejaký sonarový alebo iný prieskum tohto plesa. Zatiaľ neexistuje relevantný dôkaz, o čo by sme sa mohli oprieť,“ hovorí vedenie.

V plese síce život je, keďže tam prežili umelo nasadené pstruhy, pre takéhoto veľkého tvora sú však studené vody plesa, po väčšiu časť roka pokryté ľadom, príliš nehostinné.

Jedna z teórií hovorí aj o vyze veľkej či bieluhe, ktorá žije aj 120 rokov a dosahuje dĺžku až osem metrov.

„Teóriu s vyzou sme zavrhli s našim ichtyológom, pretože vyza žije v teplejších vodách a nadmorská výška 1 946 metrov, kde Hincove pleso leží, je príliš vysoko na to, aby dokázala prežiť,“ skonštatoval zoológ Správy TANAP-u Jozef Hybler.

Čo za tajomného tvora žije vo Veľkom Hincovom plese sa asi len tak skoro nedozvieme, určite však najbližšie mesiace až roky bude priťahovať pozornosť turistov aj odborníkov.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Zajtra
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
18 °C / 8 °C
Brigita
Streda
Skoro jasno
19 °C / 9 °C
Dionýz
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd