Záhada príšery z Hincovho plesa má zaujímavé rozuzlenie. Odpoveď našli meteorológovia

Záhada príšery z Hincovho plesa má zaujímavé rozuzlenie. Odpoveď našli meteorológovia
Ema Bazhaykin

Slovensko začiatkom októbra obleteli správy o záhadnom tvorovi, ktorého vo Veľkom Hincovom plese z výšky uvidela trojica horolezcov. Okolo tvora začali vznikať legendy, správa však zaujala aj niekoho, kto okamžite rozpoznal objekt vo vode.

Známy slovenský horolezec Pavol Jackovič spolu s kamarátmi liezol po skalnej stene priamo nad plesom, keď vo výške približne 150 metrov uvidel v časti plesa, kde je jeho hĺbka až 53 metrov, neobvyklý pohyb.

Muži odhadovali, že plávajúci tvor musel byť veľký minimálne tri až štyri metre. Chvíľu to plávalo k hladine, potom sa to zas otočilo späť.

Horolezcom toto zvláštne stretnutie nedalo spávať, k preskúmaniu plesa preto vyzvali aj TANAP. Napriek očitému svedectvu troch ostrieľaných vrchárov im však vedenie poslalo zamietavú odpoveď.

 

Správa v médiách však zaujala niekoho, kto opisovaný objekt v plese okamžite rozpoznal. Zdá sa, že nejde obrovskú vyzu veľkú, ani iného živého tvora.

Záhadu napokon vyriešili meteorológovia

Ako mohli rozuzliť záhadu „príšery“ z Hincovho plesa práve meteorológovia? Veľmi jednoducho.

„Objekt, ktorý sa nachádza vo veľkom Hincovom plese, je pravdepodobne meteorologický balón, ktorý pochádza z nášho pracoviska v Gánovciach,“ uviedol meteorológ a klimatológ SHMÚ Peter Hrabčák.

Na správu TANAP-u meteorológovia najprv poslali mail. „Písali, že si všimli reportáž ohľadom veľkých stvorení v tomto plese, tak zareagovali na to, že oni práve tam stratili kontakt s balónovou sondou,“ informoval námestník riaditeľa správy TANAP-u Ivan Šoltýs.

„Zisťoval som, v ktorej časti toho plesa sa balónová sonda nachádza,“ vysvetľuje sondér a rádioamatér Marián Lukačko. Poloha sedela presne.

 

Balón nadnášaný vodou, ktorý sa raz vynorí a znovu ponorí, by vysvetľoval pohyb, ktorý opisovali horolezci.

Balón teraz čaká na potápačov

Meteorologický balón sa chystajú vyloviť potápači zrejme na budúci týždeň. „Príšeru“ z Hincovho plesa tak budeme môcť uvidieť na vlastné oči.

Odpad každoročne z tatranských plies vyberajú potápači počas akcie Čisté vody. Koncom minulého týždňa sa ponorilo 59 potápačov do štyroch tatranských plies a vďaka tomuto príbehu sa očisty dočká aj Veľké Hincovo pleso.

Okrem plastových pohárikov a potravinových obalov pravidelne nachádzajú mobilné telefóny, okuliare či klobúky. V zbierke majú dokonca lebku ovce a teraz im do nej pribudne aj kuriózna balónová sonda opradená úsmevným príbehom.

 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
14 °C / 1 °C
Boris
Zajtra
Jasno
15 °C / 0 °C
Terézia
Streda
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Štvrtok
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd