Začiatok ZIMY prináša kalamitu. V Mníchove spadlo najviac snehu za 20 rokov. Kalamita trápi aj Česko

Začiatok ZIMY prináša kalamitu. V Mníchove spadlo najviac snehu za 20 rokov. Kalamita trápi aj Česko
Zuzana Macháčová

Zimná atmosféra nevládne len na Slovensku, ale poriadna nádielka snehu dorazila do Mníchova, toľko snehu tu za posledných 20 rokov nespadlo. Čechov trápi kalamita. 

Česko sa v sobotu ocitlo na pokraji kalamitného stavu. Sneh skomplikoval dopravu na diaľniciach a železniciach. Husté sneženie odrezalo obyvateľov od elektriny. 

Na diaľnici D1 na Vysočine vznikla po rannej nehode kamiónu veľmi dlhá 20 kilometrová kolóna. Avšak prevádzka na D1 smerom na Brno bola po desiatej dopoludnia obnovená. 

Na Vysočine stále husto sneží a cesty sú pokryté vrstvou snehu. Na 90 kilometri v smere na Prahu sa stala ďalšia nehoda, ktorá opäť obmedzila prevádzku. Pri nehode osobného auta s prívesom, ktoré narazilo do zvodidiel, sa dvaja ľudia ľahko zranili. 

Vyhlásený kalamitný stav

Roztápajúci sa sneh ráno spôsobil niekoľko nehôd kamiónov aj na diaľnici D5 a diaľnica bola na niekoľkých miestach uzavretá. U Stříbra stoja kolóny už tri hodiny a uviaznutým motoristom polícia oznámila, že ďalšie hodiny ich čakajú.

V Juhočeskom kraji bol vyhlásený kalamitný stav. Meteorológovia predpovedali, že ďalších až 25 centimetrov snehu má dnes napadnúť a silné sneženie očakajú aj v nedeľu.

Podľa hlásenia ľudí z oblasti je teraz miestami až 50 cm vrstva snehu. Prevádzka na cestách je tak čiastočne obmedzená. Na horách je okolo 80 cm až 100 cm snehu.

Mnoho ľudí bez elektriny

Po výdatnom snežení je v Česku asi 16-tisíc odberných miest bez prúdu. Najviac ich energetici evidujú v južných a stredných Čechách a na Vysočine. 

Energetická firma ČEZ zaznamenala 5 900 domácností bez elektriny, najviac v Stredočeskom kraji. Firma EG.D eviduje 29 porúch na vedení vysokého napätia. Bez prúdu je 10,5 tisíc odberných miest, z toho najviac na juhu Čiech a na Vysočine.

Na rôznych miestach Česka sa zastavila vlaková doprava, najčastejšie kvôli pádom stromov na trati alebo poruchám výhybiek. Najviac nahlásených problémov na webe Českých dráh bolo práve v Juhočeskom kraji.
 
Výstraha platí aj pre ďalšie kraje na väčšine územia Česka. Snežiť bude aj v nedeľu. Miestami sa budú podľa meteorológov tvoriť snehové jazyky, neskôr lokálne aj záveje.

V Mníchove spadlo najviac snehu za 20 rokov

Kalamitné sneženie zasiahlo aj juh Nemecka. Mníchov sa v priebehu pár hodín ocitol doslova pod snehom a aktuálne tam stále sneží. 

Až 45 cm snehu hlásila stanica Mníchov-mesto (Munchen stadt) dnes poobede. Je to najviac snehu od r. 2006, keď tam namerali presne 50 cm.

V dôsledku hustého sneženia sa v Mníchove zastavila cestná mestská hromadná doprava avšak kolabovala aj železničná doprava. Kvôli prerušeniu dopravy strávili niektorí cestujúci noc vo vlakoch na mníchovskej hlavnej stanici.

Polícia naliehavo vyzýva obyvateľstvo Mníchova, nech ostanú doma, cesty sú prakticky úplne zablokované a doprava kolabuje.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd