Začala sa nová erupcia na Islande. Trhlina dosahuje takmer 4 km

Ema Bazhaykin

Na juhozápade Islandu opäť vybuchla sopka. Erupčná trhlina je dlhá takmer 4 km a magma si razí cestu ďalej na sever.

Islandské úrady zaznamenali v noci na piatok na juhozápade Islandu ďalšiu sopečnú erupciu. Od decembra minulého roku ide už o šiestu sopečnú erupciu v tejto oblasti, uviedol Islandský meteorologický úrad (IMO). Predchádzajúca erupcia oblasť zasiahla v máji a trvala viac než tri týždne.

„V oblasti Sundhnuksgigarod sa začala vulkanická erupcia,“ uvádza IMO, podľa ktorého sa začala o 23:26 h po sérii zemetrasení.

Podľa islandských médií bola, podobne ako pri predchádzajúcich erupciách, evakuovaná neďaleká rybárska osada Grindavík, hoci zatiaľ nie je známe, koľko ľudí sa nachádza v celej oblasti.

 

Trhlina dosahuje takmer 4 kilometre

Východne od Sýlingarfell sa o 23:26 h otvorila trhlina a o štyri minúty na to sa na juh rozptýlil oblak plynu, ktorý dosahoval výšku približne 1 km.

Erupčná trhlina sa spočiatku rozširovala na sever aj na juh. Južne od trhliny v súčasnosti nie je zistená žiadna seizmická aktivita. Seizmická aktivita je hlavne na severe, čo naznačuje, že magma si razí cestu skôr na sever ako na juh.

Dĺžka erupčnej trhliny dosahuje 3,9 kilometra. Nateraz je seizmicita pomerne stabilná a hlavná aktivita je na severnom konci zlomu. Je teda nepravdepodobné, že by sa zlom rozšíril na juh.

Prúd lávy pokračuje na východ aj na západ smerom na Grindavíkurvegur. Na juh smerom na Grindavík nie je pozorovaný žiadny lávový prúd.

Mapa výstrahy pred sopečným nebezpečenstvom
Mapa výstrahy pred sopečným nebezpečenstvom , zdroj: IMO

IMO udržiava 24-hodinové monitorovanie všetkých prírodných rizík a vydal výstrahu pred sopečným nebezpečenstvom, ktoré zatiaľ platí pre piatok 23. augusta 2024.

 

Obdobie novej seizmickej aktivity

Sopečná erupcia z marca 2021 bola prvou na polostrove Reykjanes po 800 rokoch. Ďalšie sa objavili v auguste 2022, v júli a decembri 2023.Vulkanológovia preto varujú pred obdobím novej seizmickej aktivity.

Na Islande je 33 aktívnych sopečných systémov, čo je najviac v Európe. Ostrov sa nachádza na Stredoatlantickom chrbáte, podmorskom pohorí, ktoré vzniklo na hranici Eurázijskej a Severoamerickej kontinentálnej platne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd