Začal k nám prúdiť arktický vzduch. Čoskoro sa na Slovensku výrazne ochladí

Začal k nám prúdiť arktický vzduch. Čoskoro sa na Slovensku výrazne ochladí
Veronika Salayová

Do našej oblasti už zasahuje masa studeného, pôvodom arktického vzduchu, ktorý čoskoro začne ovplyvňovať počasie aj u nás. Na Slovensku sa výrazne ochladí. 

Od severozápadu do Európy prúdi masa chladného vzduchu, ktorý so sebou prináša prvé výraznejšie ochladenie tejto jesene. Aktuálne sa polárny vzduch odstal nad Škandináviu, Spojené kráľovstvo, ale aj časti Francúzska.

Studený front už začal ovplyvňovať počasie aj v Nemecku a toto výrazné ochladenie čoskoro pocítime na vlastnej koži aj my na Slovensku.

V brázde nízkeho tlaku bude od severozápadu ďalej postupovať výrazný studený front nad západné Poľsko, Česko a Rakúsko vo štvrtok od severozápadu postúpi do našej oblasti výrazný zvlnený studený front, na ktorom sa prehĺbi samostatná tlaková níž.

 

Ochladí sa, a to výrazne

Počas štvrtku popoludnia, ale hlavne v piatok už vpád arktického vzduchu zaznamenáme aj na denných teplotách, kedy denné maximá v piatok budú len lokálne a ojedinele presahovať hranicu +20 °C. 

V sobotu sa však teploty prepadnú ešte nižšie a treba sa pripraviť na veľmi chladný víkend s teplotami nižšími, ako je dlhodobý normál. Okrem tohto výrazného ochladenia, kedy už mnohí zrejme začnú aj kúriť vo svojich domovoch, nás čakajú aj veľmi výdatné zrážky, a to hlavne na západe Slovenska. 

Tie najintenzívnejšie zrážky nás čakajú od piatkového poludnia a budú postupovať od severu. Aktuálne numerické modely avizujú, že najviac zrážok by na Slovensku malo spadnúť v pohraničných oblastiach s Českom a Rakúskom. 

 

Situácia ohľadom presnej lokality a množstvo zrážok sa ešte stále vyvíja a budeme vás o najnovšom vývoji informovať v ďalších článkoch. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd