Za nami je neuveriteľná noc. Polárnu žiaru sledovali takmer v celej Európe

Za nami je neuveriteľná noc. Polárnu žiaru sledovali takmer v celej Európe
Veronika Sádovská

Silná geomagnetická búrka vyprodukovala polárnu žiaru, ktorá bola viditeľná dokonca aj na juhu Európy. Sledovali ju v Taliansku, Španielsku či Slovinsku. Prinášame vám nádherné časozberné video či dychberúce fotografie z rôznych kútov Európy.

Nezvyčajne silná geomagnetická búrka už včera večer a počas noci vyprodukovala nádhernú polárnu žiaru, ktorá očarila nielen Slovákov, ale dokonca aj Slovincov či Talianov.

Takáto silná búrka tu už dlho nebola a je to spojené aj s tým, že Slnko je aktuálne na vrchole svojho cyklu a tým pádom aj svojej aktivity. Práve preto posledné mesiace vidíme polárnu na našom území oveľa častejšie.

Fotografie z celej Európy

Polárna žiara bola u nás najviac viditeľná na východnom Slovensku, pretože tam bolo oblačnosti najmenej. Avšak postupne sa rozjasnilo aj na západe a aj tam si mohli vychutnať nádherný pohľad na nočnú oblohu.

Avšak videli ju aj v južnejších zemepisných šírkach. Internet zaplavili fotografie zo Slovinska, Talianska a dokonca aj z Pyrenejí. To svedčí o mimoriadne silnej búrke. Nájdete ich v galérii pod článkom. Okrem nich natočili aj nádherné časozberné video, ktoré si môžete pozrieť tu:

Búrka pomaly slabne, no polárnu žiaru ešte možno uvidíme

Prílev častíc zo Slnka je stále veľmi vysoký, hoci do zajtrajšieho dňa už zoslabne. Podľa predpovede NOAA by dnes mala ešte byť v rozmedzí G3 až G4, ale zajtra bude už len G1. Dnes ráno nášho času mohli ešte silnú polárnu žiaru pozorovať v Kanade a v severných štátoch USA.

Ak nám to oblačnosť dnes dovolí mohli by sme aj dnes v noci zazrieť nádherné nebeské svetlá v našej oblasti. Situáciu budeme naďalej sledovať a ak budú podmienky priaznivé, určite vás budeme informovať, aby ste si túto nádheru ani dnes nenechali ujsť.

Čo je polárna žiara?

Polárna žiara, známa tiež ako aurora borealis na severnej pologuli a aurora australis na južnej pologuli, je fascinujúci prírodný jav, ktorý vzniká, keď častice nabitých častíc zo Slnca narazia na zemskú atmosféru. Tento zrážkový proces spôsobuje, že atómy a molekuly vo vysokej atmosfére emitujú svetlo rôznych farieb a tvarov, čo vedie k vytvoreniu nádherných svetelných predstavení na oblohe.

Polárna žiara je najčastejšie viditeľná v oblastiach blízko magnetických pólov, kde je zemské magnetické pole najintenzívnejšie. Aj kvôli tomu, že Slnko je aktuálne v závere svojho cyklu, ju však pozorujeme aj v našich zemepisných šírkach.

Pripomeňme ešte, že farby polárnej žiary môžu byť rôzne, od zelených až po ružové a fialové, v závislosti od typu plynov v atmosfére a výšky, na ktorej dochádza k emisii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Štvrtok
Polooblačno
14 °C / 1 °C
Hedviga
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd