Za hranicami namerali takmer +42 °C. Maďari zažívajú atak historických horúčav

Za hranicami namerali takmer +42 °C. Maďari zažívajú atak historických horúčav
Veronika Sádovská

Séria šialených horúčav pokračuje a v Maďarsku ich pociťujú veľmi intenzívne. Zažívajú tam vlnu historicky vysokých teplôt. Tie by už mali končiť, avšak ochladenie bude len mierne, teploty ostanú nadpriemerné.

Južne od nás po tieto dni zúri naozaj extrémne horúce počasie, kedy ortuť teplomera siaha až k +40 °C. Takéto teploty v tejto oblasti nemajú obdoby a prekonávajú dlhoročné rekordy.

Najhoršia situácia je v Maďarsku, Srbku a Rumunsku. Hlavne v pohraničných oblastiach týchto troch krajín sa teploty šplhajú poriadne vysoko už niekoľko dní a zdá sa, že situácia sa zlepší až od zajtra.

 

Nad +40 °C až na desiatkach staníc

V Maďarsku včera takmer padol aj absolútny rekord. Až na dvadsiatich staniciach namerali teploty vyššie ako +40 °C a včerajšia maximálna teplota bola +41,6 °C. To je podľa nášho meteorológa Jozefa Pecha a podľa záznamov teplota len o 0,3 °C nižšia ako spomínaný absolútny rekord.

Ten bol nameraný v v Kiskunhalase a to dokonca v podobný dátum, 20. júla v roku 2007. Dnes už vlna horúčav pomaly ustane, ale neznamená to veľké ochladenie. Teploty v tejto oblasti budú stále nadpriemerné.

Stanice, ktoré zaznamenali nad +40 °C
Stanice, ktoré zaznamenali nad +40 °C, HungaroMet Nonprofit Zrt

Ochladenie prinesie studený front

Studený front, ktorý prináša na naše územie už druhý deň a nad našou oblasťou sa rozpadáva, prinesie do Maďarska toto mierne ochladenie. U nás ale spôsobuje ďalší rozvoj búrok.

Tie sú na dennom poriadku hlavne vo východnej polovici územia. Kým ranné búrky na východe skončili, v Banskobystrickom kraji sa už vytvorila nová vlna búrok, ktorá stále pretrváva. Oblačnosť sa pohybuje na severovýchod.

 

Nové búrky stále vznikajú v hornatých oblastiach stredného Slovenska, ale aktuálne už k nám prichádzajú aj búrky zo severu Maďarska, takže na pozore by mali byť aj obyvatelia južných okresov.

Dnešné búrky prinášajú hlavne výdatné zrážky, krúpy a prechodne aj silný vietor. Sledovať ich pohyb a vývoj môžete tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd