Za hranicami je front s búrkami. Tie sa teraz preženú Slovenskom

Za hranicami je front s búrkami. Tie sa teraz preženú Slovenskom
Peter Minárik

Za našimi hranicami sa nachádza studený front, ktorý počas dnešného dňa prinesie vlnu búrok, ktoré budú aj intenzívne. Zároveň však prerušia vlnu horúčav.

V priebehu včerajšieho dňa sme na našom území zaznamenali intenzívne búrky, ktoré na západnom Slovensku spôsobovali aj škody. Počas dnešného dňa sa búrky, ktoré môžu byť aj nebezpečné, vrátia a na našom území udrú už o pár desiatok minút.

Dnešné búrky však nebudú najintenzívnejšie na západnom Slovensku, ale na opačnom konci krajiny. Postupne, ako budú búrky cez naše územie postupovať, tak začnú naberať na intenzite.

Front je za hranicami

Studený front, ktorý dnes na naše územie prinesie búrlivý deň, je už za našimi hranicami. Zrážky sa vyskytujú predovšetkým na Morave. Poloha frontu sa tiahne naprieč Moravou a západným Slovenskom. Západ sa tak nachádza už za studeným frontom.

V dôsledku toho už nad západné Slovensko prúdi chladnejší vzduch a vzduchová hmota je tak relatívne stabilná. Na západe sa tak búrky už väčšinou neočakávajú. Všetko to začne na strednom Slovensku.

 

V priebehu nadchádzajúcich hodín bude dochádzať k tvorbe výraznej búrkovej činnosti, ktorá bude s pribúdajúcimi hodinami naberať na intenzite. Na strednom Slovensku hrozia búrky predovšetkým lejakmi.

Silné búrky musí čakať východ

Najsilnejšie búrky dnešného dňa by mali zasiahnuť oblasť východného Slovenska. Tu totiž bude ešte spočiatku slnečno a teplo. Teploty by mohli stúpať nad hranicu +30 °C, v dôsledku čoho by tu mala byť vzduchová hmota najlabilnejšia.

 

Front tu tak dorazí do labilného prostredia a búrková činnosť začne vo veľkom naberať na sile. Sformovať by sa mohli aj výraznejšie búrkové bunky, ktoré môžu priniesť nebezpečné javy ako vietor či krúpy.

Mapu okresov, kde sa dnes očakávajú najvýraznejšie búrky, nájdete vo výstrahách TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd