Za extrémne zrážky, ktoré nás čakajú, môže aj veľmi teplé Stredozemné more

Za extrémne zrážky, ktoré nás čakajú, môže aj veľmi teplé Stredozemné more
Dominik Cenkner

Stredná Európa, vrátane Slovenska, sa pripravuje na extrémne zrážky, ktoré k nám prinesie tlaková níž Anett. Keď sme už pred pár týždňami informovali o tom, že Stredozemné more je extrémne teplé, tak dôsledok toho pocítime my sami. Aj tento faktor totiž prispeje k mimoriadne nepriaznivému počasiu.

Nad Slovenskou republikou aj strednou Európou sa počas víkendu prejavia dopady zaujímavej meteorologickej situácie. V nasledujúcich dňoch dorazí až extrémne výdatný dážď a teploty ďalej poklesnú – hlavnou príčinou je predovšetkým markantná zmena rozloženia tlakových útvarov nad Európou a okolím. Informuje o tom web CT24.

Nad východným Atlantikom sa vytvorila mohutná blokujúca tlaková výš, po ktorej prednej strane preniká veľmi studený vzduch zo severu ďaleko na juh. Ten vo štvrtok zasiahne aj severné Stredomorie. Tam následne dôjde k vytvoreniu tlakovej níže v oblasti Talianska nielen pri zemskom povrchu, ale vďaka spomínanému studenému vzduchu aj vo vyšších hladinách atmosféry.

Pri takýchto vpádoch studeného vzduchu do tejto časti Európy spravidla vzniká ostré teplotné, respektíve frontálne rozhranie vedúce k vzniku intenzívnych zrážok. Tento rok sa k tomu pridá ešte jeden vplyv: vysoká teplota morskej vody, ktorá je aktuálne výrazne nadpriemerná. V oblasti Jadranu a severného Stredomoria možno čakať vznik silných búrok s prívalovými lejakmi.

 

Počasím rozdelená Európa

Tlaková níž potom bude postupovať do strednej Európy, kde sa ale jej postup k východu takmer zastaví - tam by sa mala zvoľna odsúvať až počas nedele a začiatkom budúceho týždňa. Súčasne dôjde k vzniku výrazného teplotného rozhrania nad východnou časťou strednej Európy – zatiaľ čo za frontom od severu začne prúdiť veľmi chladný vzduch, pred frontom, po zadnej strane tlakovej výše nad východom kontinentu, prenikne teplý vzduch ďaleko na sever. A to znamená, že teploty sa budú v rôznych častiach kontinentu výrazne líšiť.

Maximálne teploty v Česku a na západe Slovenska pri trvalých zrážkach zostanú v piatok aj v sobotu pod desiatimi stupňami Celzia. Najvyššie denné teploty v Česku budú asi o osem až dvanásť stupňov nižšie, než je dlhodobý priemer pre túto časť roka.

Na druhej strane rozhrania ale bude horúco. Napríklad na východe Bieloruska okolo +25 stupňov Celzia a vo východnej polovici Ukrajiny aj tropických tridsať. A letných +25 stupňov namerajú dokonca aj v ruskom Archangelsku na ďalekom severe.

Značný teplotný rozdiel medzi strednou a východnou Európou v piatok popoludní
Značný teplotný rozdiel medzi strednou a východnou Európou v piatok popoludní, wetteronline.de

Nové dáta naznačujú ešte horšiu situáciu

Už je isté, že našu oblasť zasiahnu mimoriadne intenzívne zrážky. Otázkou naďalej ostáva, kde presne udrú v plnej sile.

Panuje totiž priestorová neistota, kde presne sa bude tlaková níž, ktorá dostala meno Anett, nachádzať. Stačí totiž aj posun pár km inam a situácia sa rapídne môže zhoršiť, alebo zlepšiť.

Najnovšie dáta, resp. posledné 4 behy numerického modelu ICON-EU, hovoria o tom, že ťažisko zrážok sa presúva z Moravy nad Slovensko. Popoludňajší výpočet ukazuje, že na našom území môže na niektorých miestach spadnúť aj o 100 mm zrážok viac, ako sa pôvodne očakávalo.

Aktualizovaný akumulovaný úhrn zrážok do pondelka 16. septembra
Aktualizovaný akumulovaný úhrn zrážok do pondelka 16. septembra, imeteo.sk

Najnovší model tak počíta s väčším množstvo zrážok práve na našom území. Najviac zrážok má spadnúť na severných návetriach. Ide o oblasť Myjavska, severnej strany Malých Karpát, Javorníkov, Beskýd, severné návetria na Hornej Nitre a Strednom Pohroní. Viac >>>TU.

Okrem toho nás potrápi aj silný nárazový vietor. Ten bude v spojení s podmočenou pôdou vyvracať stromy.

 

Kde sa silnejší vietor očakáva zobrazuje naša videografika.

Všetko pozorne sledujeme a dôležité informácie nájdete v našom LIVE textovom prenose. Ten je k dispozícii na našej hlavnej stránke, alebo po kliknutí >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Zajtra
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Štvrtok
Jasno
15 °C / -4 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
16 °C / -4 °C
Aurel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd