Tesne za dverami Slovenska je výrazné ochladenie, ale ...

Tesne za dverami Slovenska je výrazné ochladenie, ale ...
Peter Minárik

Tesne za bránami Slovenska sa nachádza studený front, ktorý rozdeľuje strednú Európu. Zatiaľ čo v západnej časti strednej Európy panuje chladné počasie, tak naše územie zvierajú horúčavy.

Na Slovensku dnes zažívame veľmi horúci deň, ktorý prináša teploty, vysoko nad hranicou +30 °C. Na prvej stanici bola dokonca prekročená aj teplota +35 °C. Ide o Mužlu, kde po 14:00 dosahovala teplota +35,2 °C.

Aj na ďalších staniciach Slovenska nám chýba už len pár desatiniek od pokorenia hranice +35 °C. K tejto úrovni mieria teploty vo Vígľaši, v Rimavskej Sobote, či v Prievidzi. Teploty príliš na krajnom západe nestúpajú preto, pretože sa tu nachádza vlhší vzduch, ktorý sa ťažšie ohrieva. Výrazne lepšie sa prehrieva suchý vzduch.

Zatiaľ čo naše územie sužujú tropické horúčavy, tak hneď za našimi západnými hranicami je oveľa chladnejšie.

 

Studený front prináša výrazné ochladenie

Ako z iného sveta sú oblasti ležiace západne od spojnice Viedeň-Brno. Cez Európu totiž postupuje studený front, ktorý včera v noci prinášal vlnu intenzívnych búrok, ktoré zasiahli predovšetkým Francúzsko a Nemecko.

Aktuálne sa tento studený front nachádza nad Nemeckom, Rakúskom a Českom, kde prší a teploty sú výrazne nižšie. Napríklad v Mníchove, či v Salzburgu je až o 20 °C chladnejšie ako u nás a teplota sa tu pohybuje len okolo +15 °C. 

Chladno je však už aj v Čechách, kde sa teploty pohybujú medzi +15 až +20 °C. Polohu studeného frontu úplne jednoznačne vidieť na aktuálnej teplotnej mape. Za frontom sa prebíja do Európy chladnejší vzduch, zatiaľ čo pred studeným frontom, kde sa nachádza aktuálne aj Slovensko prúdi mimoriadne teplý vzduch.

aktuálna teplotná mapa
aktuálna teplotná mapa, zdroj: infoclimat.fr

Ochladzuje sa, no má to však ale ...

Studený front až doteraz postupoval cez naše územie, avšak teraz sa zastavil. Zastavila ho rozsiahla tlaková výš, ktorá aktuálne ovplyvňuje počasie aj na našom území a tá ho jednoducho nepustí ďalej.

 

Studený front sa tak v nadchádzajúcich hodinách bude tesne pred bránami Slovenska rozpadať.

Znamená to, že krajný západ sa môže výnimočne dočkať slabších prehánok, či búrok, no nič výraznejšie nás nečaká a naše územie sa nedočká ani ochladenia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 8 °C
Ctibor
Zajtra
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
13 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
18 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
19 °C / 3 °C
Olympia
Streda
Prehánky
23 °C / 5 °C
Eugénia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd