Z odvrátenej strany Mesiaca sa vrátila čínska sonda. Na Zem priniesla dôležité vzorky

Z odvrátenej strany Mesiaca sa vrátila čínska sonda. Na Zem priniesla dôležité vzorky
Dominik Cenkner

Čínska sonda Čchang-e 6 v utorok pristála na Zemi so vzorkami hornín a pôdy z málo preskúmanej odvrátenej strany Mesiaca. Informuje o tom TASR s odvolaním na správu agentúry AP.

Sonda pristála v utorok popoludní miestneho času na severe Číny. Peking očakáva, že medzi vzorkami budú aj 2,5 milióna rokov staré vulkanické horniny.

Čínski vedci dúfajú, že poskytnú odpovede na otázky týkajúce sa geografických rozdielov na oboch stranách Mesiaca. Čchang-e 6 (bohyňa Mesiaca v čínskej mytológii) bola vôbec prvou misiou, ktorej cieľom bolo získať vzorky pôdy a hornín na odvrátenej strane Mesiaca.

Ku odobratiu vzoriek došlo za pomoci vŕtačky a robotického ramena. Následne sonda vôbec prvýkrát v dejinách rozvinula čínsku vlajku na odvrátenej strane Mesiaca.

 

Čínska sonda strávila vo vesmíre niekoľko týždňov

Sonda Čchang-e 6 odštartovala 3. mája 2024 z čínskeho kozmodrómu Wen-čchang na ostrove Chaj-nan v Juhočínskom mori. Do vesmíru ju vyniesla nosná raketa Čchang-čeng 5 (v preklade: Dlhý pochod 5).

Misia trvala 53 dní a čínska vesmírna agentúra ju označila za úspešnú, informovala agentúra AFP.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Zajtra
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd