Z obľúbeného jazera Slovákov vylovili nebezpečnú korytnačku: KAJMANKA DRAVÁ dokáže ohroziť aj človeka

Z obľúbeného jazera Slovákov vylovili nebezpečnú korytnačku: KAJMANKA DRAVÁ dokáže ohroziť aj človeka
Ema Bazhaykin

V jazere, ktoré cez leto navštívia tisíce dovolenkárov, sa podarilo urobiť skutočne znepokojujúci nález. Z jeho vôd vytiahli dravú korytnačku, ktorá svojimi čeľusťami dokáže prehrýzť aj ľudskú ruku.

Hneď na začiatku letnej sezóny sa rybárovi na obľúbenom jazere, ktoré navštevujú aj tisíce Slovákov, podarilo vyloviť niečo naozaj neobvyklé.

Z rybárskej siete na neho pozerala neobvykle veľká korytnačka o veľkosti 20 – 25 cm. Ako sa neskôr ukázalo, išlo o kajmanku dravú, ktorá dorastá až do 70 – 80 cm a vie byť poriadne agresívna. Pri neodbornej manipulácii dokáže prehryznúť aj ľudskú ruku.

O to znepokojivejší je fakt, že táto korytnačka napokon rybárovi ušla naspäť do jazera.

Kajmanka je nebezpečná pre človeka aj ostatné živočíchy

Ako informoval maďarský portál Idokep, miestny rybár bol na večernom love na vodnej priekope spájajúcej Balaton a neďaleké jazero, keď sa do jeho siete zamotala korytnačka, akú doteraz nevidel.

 

Ukázalo sa, že išlo o kajmanku dravú, ktorá v istých prípadoch dokáže byť agresívna a vie usmrtiť aj väčšie zvieratá. 

Kajmanku dravú (Chelydra serpentina) môžete na Slovensku nájsť napríklad aj v bojnickej ZOO.

Ide o vodnú korytnačku, ktorej prirodzeným domovom sú stojaté a pomaly tečúce vody v Amerike. Tam bez pohybu striehne na korisť, kde sa v plytkých vodách skryje v bahne. Loví ryby, žaby, vodné hady, malé vtáky a drobné cicavce. Nepohrdne ani zdochlinami.

Kajmanka dravá je veľká robustná korytnačka, so silnými pazúrmi a čeľusťami. Pri neodbornej manipulácii dokáže prehryznúť aj ľudskú ruku. Ako už jej pomenovanie naznačuje, ide o naozaj dravú korytnačku, ktorá v prípade ohrozenia vie byť veľmi agresívna.

Kajmanky môžu vážiť až do 25 kilogramov, v ľudskej starostlivosti sa dožívajú cez 45 rokov, vo voľnej prírode je to okolo 30 rokov. 

Ako sa kajmanka dostala do Balatonu?

Nezodpovedne vypustené teráriové exempláre sa z času na čas objavia po celej Európe. Je to druh s pomerne vysokou toleranciou, takže jeho exempláre, ktoré sú zámerne introdukované alebo vypúšťané z nevedomosti, môžu časom spôsobiť obrovské škody na miestnych ekosystémoch.

 

Tento druh korytnačky je nebezpečný aj pre svoje prostredie, pretože požiera chránené živočíchy a chránené rastliny (v mladosti je to predátor, neskôr prechádza do bylinožravosti).

Ak preto natrafíte aj vy na nepôvodnú korytnačku vo voľnej prírode, nevypúšťajte ju späť, ale obráťte sa na odborníkov či najbližšiu zoologickú záhradu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd