Z Atlantiku sa valí bombogenéza. Vietor bude podobný hurikánu a zasiahne aj nás. Čo čaká Slovensko?

Z Atlantiku sa valí bombogenéza. Vietor bude podobný hurikánu a zasiahne aj nás. Čo čaká Slovensko?
Peter Minárik

Nad Atlantikom začalo dochádzať k prehlbovanou rozsiahlej tlakovej níže, ktorá sa v priebehu noci zo stredy na štvrtok dostane na pobrežie Európy a prinesie extrémne počasie. Nebezpečné počasie zasiahne aj Slovensko, a to predovšetkým v piatok. Európu čaká silný vietor, podobný hurikánu.

Nad mimoriadne teplými vodami severného Atlantiku sa prehlbuje tlaková níž, ktorú pomenovali meteorológovia ako CIARAN. V západnej Európe sa o nej hovorí ako o búrke CIARAN, ktorá prinesie jednu z najextrémnejších situácií tejto jesene.

Mimoriadne nepriaznivé počasie dorazí do Európy v noci zo stredy na štvrtok a hneď vo štvrtok to čiastočne pocítime aj na našom území. Zatiaľ však nepôjde o také nebezpečné počasie, aké čaká Slovensko v piatok, kedy bude vietor mimoriadne silný.

Dôjde k rapídnej cyklogenéze

Situácia nad Atlantikom zatiaľ pripomína pomerne štandardnú situáciu. Nad Atlantikom sa nachádza pomerne výrazná tlaková níž, akých sa ročne vyskytne niekoľko. Okolo tejto níže rapídne zosilnel Jet stream, ktorý dnes vo veľkom využívajú lietadlá. Napríklad na lete z Los Angeles do Paríža dosiahlo lietadlo rýchlosť vyše 1 200 km/h, aj keď jeho štandardná rýchlosť je len okolo 900 km/h. Na vine je práve silné tryskové prúdenie. Vo výške 10 km nad zemou totiž vietor aktuálne fúka so silou až 350 km/h, čo využívajú lietadlá, ktoré tak výrazne šetria palivom.

To, že táto níž bude nezvyčajná, sa presvedčíme až v nadchádzajúcom dni. V priebehu stredy sa totiž začne táto níž výrazne prehlbovať a dôjde k tzv. bombogenéze, resp. v našej meteorologickej terminológii k rapídnej cyklogenéze.

O rapídnej cyklogenéze hovoríme vtedy, ak tlak vzduchu v strede tlakovej níže poklesne za 24 hodín aspoň o 24 hPa. V prípadne orkánu CIARAN však tlak od stredajšieho rána do štvrtkového rána, kedy sa dostane na pobrežie Európy, poklesne až o 29 až 30 hPa.

Vietor začne besnieť vo štvrtok

Vo štvrtok ráno udrie orkán CIARAN na pobrežie Európy. Zasiahne predovšetkým Bretónsko a severné Francúzsko, kde poryvy vetra môžu prekračovať rýchlosť 150 km/h. Silný vietor sa očakáva aj vo Walese, v južnom Anglicku, v Holandsku a v Belgicku, kde poryvy vetra budú dosahovať rýchlosť 100 až 140 km/h. Vietor začne páchať materiálne škody a stred tlakovej níže sa presunie počas štvrtka cez Anglicko nad Severné more. Následne začne vo výraznej miere ovplyvňovať počasie aj u nás.

Zatiaľ čo štvrtok bude orkán vyčíňať v západnej Európe, tak na našom území pocítime len zosilnenie vetra na hodnoty okolo 20 až 23 m/s. Na horách môžu byť nárazy silnejšie. Oveľa nebezpečnejší vietor však dorazí na Slovensko v piatok ráno.

Zosilneniu vetra dopomôže tlaková níž, ktorá sa prehĺbi nad Alpami a pomerne rýchlo sa bude presúvať cez Moravu nad Poľsko. V piatok ráno zosilnie vietor najmä na západnom a severozápadnom Slovensku. V nížinách môžu poryvy vetra dosahovať rýchlosť do 25 m/s, avšak v exponovaných častiach, napríklad na severe Záhoria, na Myjavsku či v okolí Piešťan, môže vietor dosahovať nárazy až do 30 m/s.

Veľmi silný vietor sa očakáva prakticky na všetkých našich horách, kde poryvy vetra budú dosahovať rýchlosť 25 až 35 m/s. Na hrebeňoch Tatier však bude vietor presahovať rýchlosť ojedinele až 40 m/s.

Počas piatka sa tak pripravte na silný vietor a na potencionálne výpadky v dodávkach elektrickej energie či komplikácie na cestách alebo na železniciach. Orkán CIARAN sa však v tej najsilnejšej miere vybúri nad Veľkou Britániou a nad Francúzskom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd