Z Atlantiku sa na Európu ženie víchrica Ashley. Môže spôsobiť problémy v doprave

Dominik Cenkner

Európu cez víkend zasiahne víchrica Ashley. Tá podľa meteorológov prinesie najmä silný vietor, ktorý môže dosahovať rýchlosť až 130 kilometrov za hodinu. Meteorológovia preto očakávajú komplikácie v doprave.

Ako informuje CNN Prima News, v západnej časti severného Atlantiku sa vyvíja víchrica, ktorú írsky meteorologický ústav Met Éireann pomenoval Ashley. „Ashley prinesie v noci zo soboty na nedeľu silný južný vietor a od nedeľného dopoludnia až do popoludnia, v niektorých častiach až do večera, druhú vlnu ešte silnejšieho juhozápadného vetra, sprevádzaného ničivými poryvmi po celej krajine,“ uviedla írska meteorologička Liz Walshová.

„Zvlášť silný vietor sa očakáva v nedeľu popoludní a večer v západnom Škótsku, kde by v exponovaných oblastiach mohol v nárazoch dosahovať rýchlosť 110 až 130 km/h. Všeobecnejšie je v niektorých vnútrozemských oblastiach, najmä v Severnom Írsku a západnom Škótsku, možný vietor s rýchlosťou 80 až 100 km/h, a na otvorených pobrežiach a kopcoch dokonca 100 až 115 km/h,“ upresnil zástupca hlavného meteorológa britského Meteorologického úradu, Tony Wisson.

 

Víchrica skomplikuje dopravu

Meteorológovia očakávajú, že vietor postihne dopravu. „Veľmi pravdepodobné je narušenie trajektovej dopravy, ovplyvnená môže byť aj železničná doprava a lety,“ uviedli.

Podľa predpovedí by sa víchrica mala pohybovať severozápadným smerom. Slovensko by tak ohroziť nemala.

 

Silnejší vietor sa počas víkendu očakáva len horských oblastiach na západe Slovenska. Tam by v nárazoch mohol dosahovať okolo 20 m/s. Vyplýva to z modelu ICON-EU, ktorého grafické spracovanie nájdete >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd