Z Álp ide po Dunaji ďalšia povodňová vlna. Takto to ovplyvní Bratislavu

Peter Minárik

Po rakúskom povodí Dunaja putuje ďalšia povodňová vlna a hladiny riek opäť stúpajú. Situácia sa upokojovala aj vo Viedni, avšak voda začína opäť stúpať a už prekonala hranicu pre 30-ročnú povodeň. Čo čaká naše územie?

Povodňová situácia sa tak skoro a predovšetkým výraznejšie nezmení. Prvá povodňová vlna síce ustáva a Dunaj kulminuje, no o kulminácii ešte nehovoria v Rakúsku. Po Dunaji totiž ide druhá povodňová vlna a na vine je teraz topiaci sa alpský sneh.

Prvú povodňovú vlnu spôsobili zrážky

Po niekoľkých týždňoch veľmi suchého počasia zasiahli naše územie výdatné zrážky. Netýkali sa však len Slovenska, ale celej našej oblasti, pričom lokálne spadlo až viac ako 400 mm zrážok. Aj na našom území sme sa priblížili k tejto méte a to na stanici Pernek v Malých Karpatoch.

Treba zdôrazniť jednu zásadnú vec. Povodne na Slovensku mohli byť výrazne horšie, než aké zažívame. Historické povodne na Dunaji prišli v roku 2013, no povodne prišli už po daždivom počasí. Dunaj v Bratislave vtedy štartoval svoj vzostup z výšky 400 cm.

Teraz prišli povodne po suchom počasí a Dunaj štartoval svoj vzostup z úrovne niečo okolo 340 cm. Ak by aktuálna hladina v Bratislave bola o tých 60 cm vyššia, tak je situácia oveľa horšia. Už teraz sú problémy v našom hlavnom meste veľké.

Dunaj v Bratislave kulminuje už viac ako deň, no v Rakúsku zaznamenávajú ďalšie vzostupy vodných tokov na celom povodí Dunaja.

Druhú povodňovú vlnu spôsobuje topiaci sa sneh

Povodia v Hornom a Dolnom Rakúsku sú extrémne nasýtené. Dolné Rakúsko ešte v nedeľu vyhlásilo stav prírodnej katastrofy. Záplavy sú rozsiahle a mohli byť ešte horšie. Situácia je lepšia vďaka tomu, že numerické modely toto očakávali a rakúski vodohospodári odpustili časť priehrad. Keby to neurobili, ako v roku 2002, tak je situácia vážnejšia.

 

Hrádze a priehrady povodňovú vlnu zmiernili, avšak v pondelok došlo v Rakúsku a v Bavorsku k ďalším výdatným zrážkam, ktoré plošne dosiahli 20 až 40 mm a lokálne presiahli úhrn 50 mm. Priehrady tak už nemajú kapacitu na udržanie ďalšej vody a to sa ihneď prejavuje na vzostupoch.

Okrem toho došlo k ešte jednému významnému úkazu. Zatiaľ čo v uplynulých dňoch výdatne pršalo, tak od 1500 m n.m. výdatne snežilo a v Alpách napadlo 100 až 150 cm čerstvého snehu. Sneh uchoval významné množstvo zrážok a len ťažko si môžeme predstaviť čo by sa stalo, ak by v Alpách pršalo.

Tieto zrážky sa tak dočasne uchovali v snehu, no do Álp teraz prišlo veľmi prudké oteplenie, sneh sa až do výšky takmer 3000 m n. m. topí a voda z tohto snehu sa teraz dostáva do povodí.

Na nemeckých a rakúskych tokoch tak dochádza k ďalšiemu vzostupu hladín a Dunaj je v Bavorsku a v Hornom Rakúsku ešte vyšší, ako bol počas prvej povodňovej vlny. Druhá povodňová vlna už dorazila aj do mesta Linz v Rakúsku a takto sa prejavila.

vývoj v meste Linz
vývoj v meste Linz, foto: Hydrografická služba Horné Rakúsko

Povodňová vlna sa šíri Rakúskom a vzostup zaznamenáva aj Viedeň. Vo Viedni sa situácia znormalizovala, ale vodný profil Korneuburg dnes zaznamenal ďalší nárast a prietok aktuálne prelomil úroveň 30-ročnej povodne.

vývoj vo Viedni
vývoj vo Viedni, foto: Úrad spolkovej vlády Dolného Rakúska
 

Povodňová vlna samozrejme dorazí z Rakúska aj na naše územie a prejaví sa aj na situácii u nás.

Dunaj tak skoro neklesne

Povodňová vlna, ktorá putuje z Rakúska sa našťastie rozplýva a zmierňovať by sa mala aj u nás. Čiastočne ju už vidíme sa prejavovať. Dunaj v Bratislave síce včera večer začal kulminovať, ale pred pár hodinami o 18:15 sme na Dunaji v Bratislave zaznamenali nové maximum vodnej hladiny, a to 976 cm.

Dunaj sa v posledných minútach stále k tejto úrovni približuje a osciluje okolo úrovne 970 cm. Je možné, že ešte podrastie a prelomí hranicu 980 cm, avšak podstatné je, že výraznejšie by už stúpnuť nemal.

Nateraz sa neočakáva, že by povodňová vlna z Rakúska výraznejšie zhoršila situáciu v Bratislave, no spôsobí to, že tak skoro ani Dunaj neklesne. Až do zajtrajšieho večera bude hladina Dunaja v Bratislave stále na podobných hodnotách ako teraz, teda kulminovať bude až 48 hodín, čo je pomerne neštandardná situácia.

Nad 1000 cm sa však Dunaj v Bratislave určite nedostane a ani sa k tejto hodnote nepriblíži. Pokles Dunaja však bude veľmi pomalý.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd