Webbov teleskop oslavuje druhé výročie. Na Zem poslal záber tancujúcich galaxií

Webbov teleskop oslavuje druhé výročie. Na Zem poslal záber tancujúcich galaxií
Dominik Cenkner

O svoje prvé pozorovanie vesmíru sa Webbov teleskop podelil 12. júla 2022. Oslavuje teda druhé výročie, pri ktorom astronómovia zverejnili ďalší nebeský zážitok. Ide o pohľad na dve galaxie, ktoré sa prezývajú Tučniak a Vajco, ktoré spolu „tancujú kozmický tanec“. Súhrnne majú názov Arp 142. Prvýkrát galaktickú dvojicu vo viditeľnom svetle zachytil Hubbleov vesmírny ďalekohľad, Webbov však odhaľuje predtým nevidené detaily.

Úchvatný pohľad na dve galaxie, ktoré spolu tancujú kozmický tanec. Práve túto snímku zachytil Vesmírny teleskop Jamesa Webba, tiež známy ako Webbov teleskop, a bola publikovaná pri príležitosti druhého výročia, kedy observatórium zverejnilo prvé vedecké pozorovanie vesmíru.

Teleskop dokázal nahliadnuť cez inak zakrývajúci plyn a prach a uvidieť vzdialené galaxie, detekovať molekuly v atmosférach exoplanét a zvýrazniť jemné detaily v explóziách hviezd. Záber tak rozhodne stojí za to.

Detailnejší pohľad do vesmíru

Teraz observatórium využilo svoje prístroje na vytvorenie detailného portrétu prepletených galaxií Tučniak a Vajce, súhrnne nazývaných Arp 142, kombináciou pozorovaní v blízkom infračervenom aj strednom infračervenom svetle. Galaxie, pomenované tak kvôli svojej podobnosti s tučniakom strážiacim vajcia, sa nachádzajú 326 miliónov svetelných rokov od Zeme v súhvezdí Hydry.

 

„Vďaka pozoruhodným snímkam zo všetkých kútov vesmíru, ktoré siahajú takmer až k počiatkom vekov, vrhajú schopnosti Webbu nové svetlo na naše nebeské okolie a inšpirujú budúce generácie vedcov, astronómov a bádateľov,“ opísal vo vyhlásení administrátor NASA, Bill Nelson.

Webbova kamera pre blízku infračervenú oblasť a prístroj pre strednú infračervenú oblasť odhaľujú modrú hmlovinu, ktorá predstavuje zmes hviezd a plynu a ukazuje, ako sú obe galaxie spojené. Sú od seba vzdialené asi 100 000 svetelných rokov, čo je z astronomického hľadiska veľmi blízko.

Astronómovia odhadujú, že galaxie Tučniak a Vajce sa prvýkrát vzájomne ovplyvnili pred 25 až 75 miliónmi rokov. Odvtedy ich „nebeský tanec“ pokračuje, keď okolo seba navzájom krúžia. Za milióny rokov sa spoja v jedinú galaxiu.

Prvé zábery sme dostali v roku 2013

Túto galaktickú dvojicu zobrazil už v roku 2013 vo viditeľnom svetle Hubbleov vesmírny ďalekohľad. Webbov teleskop však zachytáva predtým nevidené detaily prostredníctvom infračerveného žiarenia.

Pôvodne Tučniak vyzeral ako špirála, v priebehu času sa však jeho vzhľad vplyvom interakcií s druhou galaxiou zmenil. Teraz stred galaxie slúži ako „oko“ Tučniaka a jeho špirálne ramená sa rozvinuli: pripomínajú zobák, hlavu, chrbticu a vejárovitý chvost. Oválna galaxia Vajce pritom zostáva v podstate rovnaká.

 

Vizualizácia, ktorú zdieľala NASA, umožňuje divákom „preletieť sa“ novým filmom galaxií. Astronómovia odhadujú, že Webbov teleskop bude v prevádzke najmenej 20 rokov a poskytne jedinečný spôsob štúdia vesmíru a vyriešenia niektorých z jeho mnohých záhad.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd