Vzhliadnite ku hviezdam a pripravte sa na vzácny dvojitý METEORICKÝ ROJ

Vzhliadnite ku hviezdam a pripravte sa na vzácny dvojitý METEORICKÝ ROJ
Ema Bazhaykin

Toto nočné divadlo by ste si nemali nechať ujsť! Podmienky totiž budú dokonalé. Nielen, že nás dnes v noci čaká jasná obloha, ale priať nám budú aj iné faktory. Aké?

Práve v týchto dňoch sa na oblohe očakáva vrchol nie jedného, ​​ale hneď dvoch meteorických rojov, čo je naozaj vzácna udalosť. Meteorické roje sa neustále prekrývajú, ale vrchol týchto dvoch je úplne náhodný. 

Ani jeden z dvoch rojov by osve nebol ničím výnimočným, spoločne je to už o inom. Počas maxima aktivity meteorického roja Alfa Capricornidy spadne asi 10 meteorov za hodinu, zatiaľ čo počas maxima meteorického roja Delta Aquaridy spadne približne 15 meteorov za hodinu. 

Okrem toho sú v hre stále Perzeidy, ktoré sú činné od 17. júla do 23. septembra, s maximom aktivity 12. augusta 2024. Dnes sa teda máme na čo tešiť.

Roj perzeidov je pozorovaný každoročne s približne rovnakou maximálnou frekvenciou 45 meteorov za hodinu. Ak uvidíte „padať hviezdy“ rýchlejšie, pravdepodobne to budú práve Perzeidy. 

 

Vďaka čomu dnes zažijeme dokonalé nebeské divadlo?

V našich zemepisných šírkach očakávame  v letných mesiacoch podľa Astronews tri významné roje – Perzeidy, Delta Aquaridy a Alfa Capricornidy. 

Zatiaľ čo Perzeidy dosiahnu maximum aktivity až 12. augusta, Delta Aquaridy a Alfa Capricornidy dosiahnu maximum aktivity naraz práve v týchto dňoch – 30. júla 2024.

Delta Aquaridy sú meteorický roj, ktorého materské teleso nie je známe. Dráha Delta Aquaríd vyplývajúca z fotografických pozorovaní má extrémne malú hodnotu vzdialenosti perihélia (najbližšieho bodu dráhy ku Slnku), len 0,09 astronomických jednotiek. Delta Aquaridy patria k ekliptikálnym rojom, preto pozorujeme ich severnú a južnú vetvu.

Radiant roja leží v blízkosti hviezdy delta v súhvezdí Vodnára. Geocentrická rýchlosť Delta Aquaríd je 41 km/s, patria teda k stredne rýchlym rojom. Prvé záznamy o pozorovani Delta Aquaríd sú z 19. júla 714. V maxime aktivity možno uvidieť 15 meteorov za hodinu.

Meteorický roj Alfa Capricornidy pravdepodobne súvisí s krátkoperiodickou kométou 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková. Radiant Capricorníd leží v blízkosti hviezdy alfa v súhvezdí Kozorožca.

 

Capricornidy patria k pomalým rojom s geocentrickou rýchlosťou len 23 km/s. V maxime aktivity možno uvidieť 10 meteorov za hodinu. 

A vďaka čomu budú podmienky na pozorovanie padajúcich hviezd práve v týchto dňoch dokonalé? Okrem jasnej oblohy, ktorú nám dnes počasie dopraje, bude počas maxima aktivity týchto dvoch rojov Mesiac medzi poslednou štvrťou a novom, vďaka čomu nás nebude rušiť jeho svit.

Ľudia na severnej pologuli majú lepší výhľad na Alfa Capricornidy, zatiaľ čo ľudia na južnej pologuli majú lepší výhľad na južné Delta Aquaridy.

Ako, kde a kedy?

Okrem mesačného svitu vie pokaziť zážitok z padajúcich hviezd aj žiara mestských svetiel. Ako si teda dnes užijete toto nebeské divadlo najlepšie?

Hlavné je najmä vydržať do neskorých nočných hodín, vzdialiť sa čo najďalej od vysvieteného mesta a nezabudnúť sa poriadne obliecť, keďže v posledných dňoch sa nám na mnohých miestach Slovenska poriadne ochladilo. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd