Vytúžený LEJAK: Západom sa ženú búrky s dažďom a s efektnými bleskami

Vytúžený LEJAK: Západom sa ženú búrky s dažďom a s efektnými bleskami
Peter Minárik

Juhozápadné Slovensko si užíva vytúžený lejak, ktorý prinášajú búrky a ten je lokálne aj výdatný. Búrky hrozia až do rána.

Vlhký vzduch prináša počas dňa nepríjemné dusno, no popoludní a večer spôsobuje rast kopovitej oblačnosti a tvorbu búrok. To teraz pozorujeme na juhozápade Slovenska, kde je ako na jedinom mieste Slovenska dusno a v takomto vzduchu sa darí búrkam.

Tie sa z Maďarska a Rakúska rozširujú cez juhozápadné Slovensko a prinášajú toľko vytúžený lejak.

Prší lokálne aj výrazne

Zrážkomerné stanice zaznamenávajú počas búrok úhrny, ktoré prekračujú aj 10 mm. V okolí Gabčíkova, či Devínskej Novej Vsi už napršalo viac ako 15 mm.

 

 

 

Zrážkové pole sa začalo pohybovať výraznejšie a tak sa neočakávajú komplikácie. Najvýraznejšie by malo zapršať v okresoch Dunajská Streda a Komárno, kde sa dostáva výrazné pole búrok z Maďarska.

Blesky sú veľmi efektné

Búrky, ktoré sa vyskytujú na juhozápade sú pokojné, no efektné. Celkovo zaznamenali detektory bleskov na našom území už vyše 200 úderov. Spolu s vlnou, ktorá sa vytvorila nad Maďarskom udrelo už viac ako 2000 bleskov.

 

Búrky budú nad západným Slovenskom zanikať až v skorých ranných hodinách. Na strednom a východnom Slovensku sa búrky neočakávajú. Polohu búrok sledujte TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Zajtra
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Piatok
Jasno
17 °C / 2 °C
Denis Denisa
Sobota
Občasný dážď
10 °C / 2 °C
Pamiatka zosnulých
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd