Vytopilo niekoľko obcí. Výdatný lejak stále sužuje časť Slovenska

Vytopilo niekoľko obcí. Výdatný lejak stále sužuje časť Slovenska
Peter Minárik

Od dnešného poludnia sužuje naše územie rozsiahle a prechodne aj výrazné zrážkové pole, ktoré prináša problémy hneď do niekoľkých obcí. zatiaľ čo jedna časť Slovenska zažíva veľmi suchý pondelok, tak na opačnom konci republiky bojujú s výdatnými zrážkami.

Cez naše územie dnes postupuje studený front, ktorý so sebou prináša rozsiahle zrážkové pole. Na studenom fronte to spočiatku v priebehu dnešného dňa bolo skôr o prehánkach a o búrkach, ktoré sa vyskytli predovšetkým v oblasti východného Slovenska, no búrky neboli príliš intenzívne.

Nasvedčuje tomu aj dnešná blesková aktivita. Detektory bleskov zaznamenali nad našim územím okolo 230 bleskov, čo je veľmi málo a búrky nikde na Slovensku nespôsobovali problémy.

Búrky však prechodne priniesli zintenzívnenie zrážkovej činnosti a po týchto búrkach, či silnejších prehánkach sa začalo nad našim územím zvýrazňovať zrážkové pole. Aktuálne sa cez naše územie ešte stále ženie rozsiahle pole zrážok. Výrazný dážď prináša aj významné úhrny.

Dážď priniesol desiatky milimetrov

Dnešné zrážky zasiahli aj Podunajskú nížinu, no zrážky boli lokálne a vyskytli sa len v juhozápadných častiach. Od poludnia sa však zrážkové pole presúva zo severného, smerom nad východné Slovensko a práve na východe plošne a výdatne prší.

Za uplynulých 12 hodín spadlo na východe Slovenska priemerne od 10 do 25 mm zrážok.

 

Lokálne však zrážkomery evidujú aj viac.  Zlatej Bani pri Prešove spadlo už 45 mm. Rovnaký úhrn za 12 hodín hlási aj Švedlár v okrese Gelnica. V samotnom centre Gelnice spadlo 35 mm zrážok. 

Čo sa plošnosti zasiahnutého územia týka, tak najvýdatnejšie úhrny sa vyskytli v okresoch Trebišov a Michalovce, kde podľa radarových odhadov mohlo spadnúť až okolo 50 litrov na meter štvorcový. V samotných Michalovciach, kde zrážky spôsobili aj menšie problémy spadlo cez 20 mm.

Výdatný lejak spôsobuje problémy

Slovensko sužuje sucho, ktoré je najvýraznejšie na severe, no Východoslovenská nížina patrí k oblastiam, kde je zrážok dostatok a pôda je relatívne nasýtená. Dnešné výdatné zrážky tak práve v tejto oblasti spôsobujú lokálne problémy.

 

Niekoľko obcí hlási zaplavené cesty, či niekoľko suterénov. Problémy sú najmä v spomínaných okresoch Trebišov a Michalovce. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 8 °C
Oleg
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Zamračené
21 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
20 °C / 8 °C
Ctibor
Sobota
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
15 °C / 2 °C
Jolana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd