VÝSTRAHA: V Bratislave a na horách bude VIETOR už čoskoro vyvracať stromy

Peter Minárik

V oblasti hlavného mesta Bratislava a našich hôr hrozí už čoskoro ďalšie, veľké nebezpečenstvo. Silný vietor bude vyvracať stromy a najsilnejší bude v širokom okolí Bratislavy a v oblasti Malých Karpát.

Okrem dažďa, ktorý vyvoláva povodne prichádza teraz na naše územie ďalšia hrozba a to v podobe mimoriadne silného vetra, ktorý môže aj v nižších polohách prekračovať nárazy s rýchlosťou cez 100 km/h. Pozor si treba dať na celom severozápade a krajnom západe.

Tlačí sa nad nás tlaková níž

V týchto chvíľach dochádza k ďalšiemu zhoršeniu počasia a konkrétne Slovensko v nadchádzajúcich hodinách bude skôr trápiť veľmi silný vietor.

Z Atlantiku sa totiž až nad západné Alpy natláča výrazná tlaková výš s tlakom vzduchu okolo 1040 hPa. Zároveň sa však od východu z Ukrajiny presúva priamo nad stredné Slovensko samotný stred tlakovej níže, čím sa vytvorí medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi mimoriadne silný tlakový gradient, čo sa prejaví silnejúcim vetrom.

aktuálna synoptická situácia
očakávaná synoptická situácia, zdroj: SHMÚ

Veľmi silný vietor sa očakáva od južného Poľska až po južné Rakúsko, pričom nárazy vetra by mohli prekračovať v Alpách aj 140 km/h. U nás bude vietor pokojnejší, no stále veľmi nebezpečný.

Pozor v Bratislave a na horách

Veterno je už teraz, no večer a v noci naberie vietor výrazne na sile. Podľa aktuálnych predpovedí bude najsilnejší vietor na našom území okolo polnoci, kedy na horách, v oblasti Javorníkov, Strážovských vrchov a Malých Karpát bude fúkať s poryvmi cez 100 km/h.

Mimoriadne silný vietor sa očakáva aj v hlavnom meste Bratislava a v jeho širšom okolí. Poryvy vetra budú prekračovať nárazy 90 km/h a atakovať môžu až 100 km/h.

noc zo soboty na nedeľu bude veľmi veterná
noc zo soboty na nedeľu bude veľmi veterná

Takýto veľmi silný vietor môže vyvracať stromy. Tie sú oveľa náchylnejšie na pád. Výdatný lejak na západe totiž podmáča korene stromov a veľmi silný vietor tak stromy ľahšie vyvráti aj s koreňmi.

Vo večerných hodinách preto radšej zostaňte doma, silný vietor má totiž potenciál páchať materiálne škody. V ktorých okresoch Slovenska bude vietor najsilnejší nájdete TU >>>

Slovensko čakajú povodne a aj vietor, ktorý bude vyvracať stromy. Chráňte preto seba aj svoj majetok pred extrémami počasia. Vyplňte nezáväzný formulár a posúdime, či je vaše poistenie správne a vhodne nastavené. (reklama)

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd