Výstraha pred počasím. Varujú pred búrkami aj tornádami

Výstraha pred počasím. Varujú pred búrkami aj tornádami
Veronika Salayová

Dnes popoludní čaká Európu ešte nepríjemné zhoršenie počasia, ktoré prinesie najmä búrky spojené s nebezpečnými sprievodnými javmi ako tornáda či krupobitie. Búrky hrozia aj na Slovensku. 

Meteorologická služba Estofex vydala pre dnešný deň varovanie pred silnými búrkami, ktoré platia pre veľkú časť nášho kontinentu. Najsilnejšie búrky sa dnes vyskytnú najmä južných krajín Európy, no búrky hrozia aj na Slovensku.

2. stupeň výstrahy platí dnes pre severné Portugalsko až po severozápadné Španielsko, kde sa očakávajú najsilnejšie búrky v rámci Európy.

Na pozore sa však musí mať aj Taliansko a Chorvátsko, kde dnes rovnako hrozia silnejšie búrky s nebezpečnými sprievodnými javmi.

 
 

V Taliansku hrozia aj tornáda

Estofex dokonca vydal varovanie pred možným vznikom tornád, ktoré platí pre západné časti Talianska. V pobrežných oblastiach Chorvátska zas hrozia búrky so silným krupobitím, takže ak sa tu ešte nachádzajú niektorí dovolenkári, mali by si dať pozor.

hrozba búrok pre stredu v Európe
hrozba búrok pre stredu v Európe, zdroj: Estofex

Ako uvádza služba, najhoršia poveternostná situácia čaká južné krajiny Európy, avšak búrky dnes hrozia na veľkej časti kontinentu, dokonca aj u nás.

Búrky sa môžu dnes popoludní a večer objaviť najmä na strednom a východnom Slovensku.

Búrky sa už formujú za našimi hranicami

Dobrou správou je, že búrky na našom území nebudú také silné ako v južnejších štátoch, a prinesú najmä zosilnený dážď, ojedinele drobné krupobitie. No napriek tomu treba byť ostražití a situáciu nepodceňovať.

Prvé búrky sa už na strednom Slovensku vyskytli, no nemali príliš dlhé trvanie, a priniesli iba pár bleskových výbojov. Búrky a však už výraznejšie formujú za našimi hranicami na Ukrajine a aj v južnom Poľsku. 

 

Prvé búrky vznikajú už aj v Chorvátsku a južnom Taliansku. Situáciu ohľadom búrok budeme sledovať a prinášať nové informácie. Ich polohu môžete sledovať TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 10 °C
Vladislav
Zajtra
Oblačno
25 °C / 8 °C
Edita
Piatok
Občasný dážď
25 °C / 8 °C
Cyprián
Sobota
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Nedeľa
Polooblačno
17 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd