Výstraha pre búrkami: Už dnes udrú na Európu silné búrky. Toto čaká Slovensko

Výstraha pre búrkami: Už dnes udrú na Európu silné búrky. Toto čaká Slovensko
Peter Minárik

Cez Európu začína postupovať studený front, ktorý už v priebehu dnešného popoludnia prinesie veľmi intenzívne búrky, ktoré sa budú postupne hnať aj naprieč strednou Európou. Stále je však veľmi aktuálna otázka toho, čo presne čaká naše územie.

Cez Európu začína postupovať pomerne výrazný studený front, ktorý naruší dnešné počasie v mnohých krajinách. Pred týmto studeným frontom ešte do takmer celej Európy prúdi veľmi teplý vzduch od juhu až z ďalekej Afriky, ktorý sa zároveň stará aj o to, že vzduchová hmota je labilná.

Na studenom fronte sa začnú dnes popoludní tvoriť početné prehánky a búrky najskôr vo Francúzsku a v oblasti Beneluxu. Vo večerných a nočných hodinách sa búrková činnosť presunie nad Nemecko a studený front sa už zajtra ráno bude nachádzať priamo nad Nemeckom a Švajčiarskom, kde začne dochádzať k ďalšiemu vzniku búrok.

Výstraha pred búrkami

Pred dnešnými búrkami varujú hneď viaceré meteorologické služby západnej Európy, pričom najintenzívnejšie búrky sa dnes očakávajú naprieč centrálnym Francúzskom, kde dnes vydali výstrahy až 2. stupňa. Búrky by tu mohli prinášať poryvy vetra s rýchlosťou 80 až 100 km/h, lokálne až 110 km/h a intenzívne zrážky s úhrnom 30 až 50 mm. Vyskytnúť by sa mohli aj krúpy s priemerom do 2 cm.

očakávaný výskyt búrok
očakávaný výskyt búrok, zdroj: Meteo France
 

Silné búrky sa počas večerných a nočných hodín presunú do Nemecka, kde ovplyvnia predovšetkým západné okresy Nemecka. Tu by poryvy vetra mohli dosahovať rýchlosť 90 až 110 km/h, čo sú nárazy vetra, ktoré by mohli páchať aj materiálne škody.

Na zvyšku Nemecka sa očakávajú poryvy vetra s rýchlosťou 70 až 85 km/h. Silné búrky by mali prinášať aj výrazné zrážkové úhrny a to predovšetkým do Bavorska.

výstraha pred búrkami v Nemecku
výstraha pred búrkami v Nemecku, zdroj: DWD

V ranných hodinách sa už bude studený front nachádzať nad Českom a Rakúskom a bude teda doslova pred bránami našej krajiny.

Čo čaká Slovensko?

Situácia s búrkami na našom území je veľmi náročná na predpoveď aj niekoľko hodín vopred pred potencionálnou búrkovú situáciu. Môžeme však povedať, že také silné búrky, aké sa v najbližších hodinách očakávajú nad Nemeckom a nad Francúzskom sa na Slovensku neočakávajú.

 

Počasie u nás totiž ovplyvňuje tlaková výš. Studený front, ktorý bude postupovať k nášmu územiu sa bude v tomto vysokom tlaku rozpadať a práve týmto sa celá predpoveď počasia komplikuje. Stále totiž nie je jasné to, kde presne sa studený front rozpadne.

Niektoré behy numerických modelov naznačujú, že sa tak udeje nad Moravou a nad slovensko-rakúskym pohraničím, čím by v nedeľu večer mali slabšie búrky zasiahnuť aj naše územie. Iné modely však počítajú s tým, že sa front rozpadne už nad Českom a nad Rakúskom a nad našim územím sa búrky ani zrážky nevyskytnú.

Z aktuálnych výstupov je 40 až 50 % pravdepodobnosť toho, že búrky čiastočne zasiahnu Záhorie a krajný západ. Na zvyšku krajiny sa však búrky určite nevyskytnú. Presnejšie informácie o búrkovej situácii na zajtra budú známe dnes večer.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 8 °C
Ctibor
Zajtra
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
13 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
18 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
19 °C / 3 °C
Olympia
Streda
Prehánky
23 °C / 5 °C
Eugénia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd